Last Days

Na Birth Day en Wedding Day is er nu het laatste deel van het drieluik: Last Days.
Fotografe Lieve Blancquaert reist opnieuw de wereld rond om deze keer het einde van ons leven in beeld te brengen.

vanaf zondag 9 juni, 20.15 uur op NPO 2

Lieve op Sulawesi

Lieve op Sulawesi

Er is maar één zekerheid in ons leven, en dat is dat we op een dag zullen sterven. Hoe we daarmee omgaan, verschilt echter wereldwijd enorm. In Last Days spitst Lieve Blancquaert zich toe op de laatste fase van het leven, telkens op een andere plek in de wereld. Zo bezoekt ze onder meer het grootste seniorendorp in de woestijn van Arizona, ontdekt ze hoe je honderd jaar kunt worden op het Japanse eiland Okinawa en ze is erbij als ze hun doden opgraven en aankleden in Sulawesi. Wie naar de dood durft te kijken, komt uit bij het leven. Last Days is een ode aan dat leven.

De serie bestaat uit acht delen, waarvan er een - die over Okinawa - alleen online te zien zal zijn.

Eerstvolgende uitzendingen

Zondag 9 jun 2019 20:15 VPRO

Sun City, USA
Last Days

Sun City, USA, gebouwd in 1960 in de woestijn van Arizona was het allereerste dorp ter wereld exclusief voor 55-plussers. En met 40.000 inwoners is het nog altijd één van de grootste in zijn soort. Lieve is zelf bijna 55 en behoort dus officieel tot de doelgroep. Ze vraagt zich af of ze zou passen in een dorp met alleen maar senioren en mengt zich een week lang onder de bewoners. Lieve wordt op sleeptouw genomen door de hartsvriendinnen Ginger en Barbara, twee kranige oma's die zich gedragen als pubers en lid zijn van de cheerleadersclub. Ze nemen Lieve mee naar een belangrijke NBA-basketbalwedstrijd en gaan op zoek naar een partner op de wekelijkse dansavond. De dood lijkt ver weg in Sun City, maar niets is minder waar. Lieve bezoekt de Alcor Foundation, een bedrijf waar je je voor 200.000 dollar kan laten invriezen om later weer tot leven gewekt te worden. Tenslotte bezoekt Lieve de Miss Senior Arizona-verkiezing, één van de grootste evenementen van het jaar.

Zondag 16 jun 2019 20:15 VPRO

Sulawesi, Indonesië
Last Days

Dood betekent vaak vergeten, maar niet bij de Torajastam op het Indonesische eiland Sulawesi. Daar leven ze samen met hun doden. Lieve kan het amper geloven en reist naar de andere kant van de wereld om de unieke dodencultuur van de Toraja's van dichtbij mee te maken. Lieve bezoekt verschillende families met een dode in huis. De Toraja's praten met hun doden en koken voor hen. Ook van Lieve wordt hetzelfde verwacht. Ze ontmoet een overleden opa en oma die al jaren bij hun familie inwonen en wordt uitgenodigd op een ritueel waarbij de Toraja's hun doden terug opgraven, schoonmaken en aankleden. Wanneer één van de skeletten een mobiele telefoon krijgt om te bellen, weet ze niet of ze moet lachen of huilen.

Zondag 23 jun 2019 20:20 VPRO

Accra, Ghana
Last Days

In Ghana is een begrafenis een populaire bezigheid. Elk weekend schuimen de Ghanezen begrafenissen af, op zoek naar het beste feest. Begrafenissen zijn uitgegroeid tot spektakels waar veel geld aan wordt uitgegeven. Ook Lieve trekt van de ene naar de andere begrafenis en probeert te achterhalen waarom de Ghanezen elkaar willen overtreffen met de grootste en duurste begrafenissen. In de hoofdstad Accra hangen de muren vol met affiches waarop de doden worden afgebeeld als echte popsterren. Lieve bezoekt het grootste mortuarium van de stad, een plek waar dode lichamen maandenlang worden bewaard tot de voorbereidingen voor de begrafenis rond zijn. Wie wil uitpakken, begraaft de dode in een speciale kist. Dat kan een vis, een paprika of een fototoestel zijn. En om er nog een schepje bovenop te doen worden dansende kistendragers en professionele klaagvrouwen ingehuurd.

Zondag 30 jun 2019 20:20 VPRO

Havana, Cuba
Last Days

Cuba telt het hoogste aantal 60-plussers van heel Latijns-Amerika en de cijfers blijven stijgen. De bejaarden op dit socialistische eiland groeiden op onder het regime van Fidel. Lieve wil weten welke erfenis Fidel heeft achtergelaten en wat het betekent om vandaag in Cuba oud te worden en te sterven. Lieve bezoekt Santovenia, het grootste bejaardentehuis van Havana. Alle bewoners helpen mee in het huishouden, of ze nu schoenenpoetser, dokter of acteur zijn geweest. De levenslust van de Cubaanse bejaarden is groot. Ze gaan uit naar discotheken, volgen les aan de universiteit en verenigen zich in turnkringen. Cubanen doen alles in een groep, zonder veel franjes, maar met veel plezier. Dit geldt ook voor oud worden. En dat intrigeert Lieve.

Zondag 7 jul 2019 20:20 VPRO

Varanasi, India
Last Days

In India is er één plek waar elk Hindoe wil sterven: de spirituele hoofdstad Varanasi. Van over het hele land komen pelgrims naar hier om hun overleden familieleden te cremeren. De brandstapels van Varanasi branden voortdurend, met gemiddeld zo'n tweehonderd crematies per dag. Lieve krijgt als enige vrouw toegang tot de belangrijkste crematieplaats van de stad. Het schokt Lieve hoe ze in Varanasi omgaan met hun doden. Ze bezoekt een sterfhotel waar Hindoes logeren die in Varanasi willen sterven en gecremeerd worden. Ze praat met pelgrims, kluizenaars en goeroes over reïncarnatie en verlossing. De stad doet haar anders kijken naar de dood. Dat verandert wanneer ze ziet hoe een grootvader zijn 4-jarige kleinzoon dumpt in de heilige rivier.

Donderdag 3 jun 2021 10:30 VPRO

Okinawa, Japan
Last Days

Okinawa, Japan, het eiland met de oudste mensen ter wereld. Hoe word je 100 jaar? Om daar achter te komen, trekt Lieve naar het Japanse eiland Okinawa. Hier wonen de oudste mensen ter wereld. Het eiland is een geliefde plek bij wetenschappers die onderzoek doen naar het lange leven. Uitvalsbasis van Lieve is het vissersdorp Ogimi, officieel dé plek met de meeste 100-jarigen ter wereld. Voor de dorpelingen is Lieve, met haar 53 lentes, piepjong. Op dit eiland vieren ze hun belangrijkste verjaardag pas wanneeer ze 97 worden. Lieve ontmoet de gerenommeerde professor Susuki die al heel zijn loopbaan bezig is met onderzoek naar het lange leven. Ook gaat ze op de koffie bij een 107-jarige dame, zingt ze karaoke met de oma's van het dorp, krijgt ze karateles van één van de grootste meesters op het eiland en ontmoet ze de oudste popgroep ter wereld.

afleveringen