Lees Dees

In de podcast Lees Dees bespreekt Anton de Goede maandelijks een bijzonder boek uit de twintigste eeuw met journalisten, vertalers, lezers en critici.

Abonneer je op de podcast

Abonneer je (gratis!) op Lees Dees via iTunes, Stitcher of via de RSS-feed. Dan komt automatisch de nieuwe aflevering maandelijks bij je binnen.

Aflevering 7: Kamp

De zevende aflevering van Lees Dees gaat over de roman Kamp. De Oostenrijks-Russische auteur schreef het boek al in 1964, maar pas in 2015 verscheent het.

Als een vrouw in 1942 in een strafkamp van de Russische goelag gebracht wordt, komt ze terecht in een wereld die losstaat van alle normaliteit. Ze werkt als arts in de lazaretten (veldhospitaals), bijna zonder medicijnen of bruikbare instrumenten. Ze is evenzeer aan kou en honger uitgeleverd als aan de genadeloze kamphiërarchie. Via koele observaties schetst Angela Rohr (1890-1985) een genadeloos portret van het goelagsysteem, waarin sommigen ondanks alles hun menselijkheid behouden.

Met in de podcast boekverkoper Maartje Kroonen, Ruslandkenner Nanci Adler en met schrijver/vertaler Guido Snel.

Aflevering 6: De jaren

De zesde aflevering van Lees Dees gaat over Virginia Woolfs roman The Years, oorspronkelijk verschenen in 1937 in Engeland en de VS. Pas dit jaar verscheen de eerste Nederlandse vertaling.

De roman bestaat uit momentopnames, te vergelijken met herinneringen aan ons eigen leven: er zijn jaren die eruitspringen, waarvan we ons hele periodes voor de geest kunnen halen, als bergtoppen in de verte. Daartussen liggen de mistige dalen van de jaren die vergeten zijn.

In de podcast hoor je columnist Elsbeth Etty, schrijver Rob van Essen en vertaler Barbara de Lange over De jaren.

Aflevering 5: De ontscheping

De vijfde aflevering van Lees Dees gaat over het omstreden boek De ontscheping van de Franse schrijver Jean Raspail (1925).

In deze verontrustende roman uit 1973 schepen een miljoen Indiase vluchtelingen in op een vloot die koers zet naar de Franse kust. Het betekent het begin van de ondergang van de westerse beschaving.

Met Floor Rusman, redacteur van NRC Handelsblad, cultuurfilosoof Arnold Heumakers en Casper Thomas, redacteur van De Groene.

Aflevering 4: De fikser

De vierde aflevering van Lees Dees gaat over De fikser (1966) van de Joods-Amerikaanse schrijver Bernard Malamud (1914-1986).

De Joodse Rus Jakov Bok noemt zichzelf ‘de fikser’, omdat hij leeft van het repareren van zo'n beetje alles. Jakov wordt ten onrechte beschuldigd van de moord op een jongen. Hij belandt zonder proces in de gevangenis. Bok weigert te bekennen, ook al wordt hij gemarteld.

Met in de podcast Theo Hakkert, criticus van de Twentse krant Tubantia, en Sigrid van Dieren, lezeres met een bijzondere band met het boek.

Aflevering 3: Trein naar Pakistan

De derde aflevering van Lees Dees gaat over Trein naar Pakistan van de Indiase schrijver Khushwant Singh (1915-2014). Het is een onthutsende roman over een eeuwenoude dorpsgemeenschap die binnen enkele dagen uiteen wordt gescheurd. Met in de podcast aan het woord de schrijvers Casper Luckerhof en Alexander Reeuwijk, en boekverkoopster Margriet Hesseling.

Aflevering 2: Het verlaten land

De tweede aflevering van Lees dees gaat over Het verlaten land, van de Algerijnse schrijver Mouloud Mammeri (1917), dat ons voert naar het Kabylische bergdorp Tasga waar eeuwenoude tradities uit de Berbercultuur voortleven die in Nederland vrij onbekend zijn. Met schrijver Asis Aynan, docente Annelies Schulte Nordholt en studente Callas Nijskens.

Aflevering 1: De rode anjer

De eerste aflevering gaat over het boek De rode anjer, van de Italiaanse schrijver Elio Vittorini (1908-1966), dat ons meeneemt naar de zomer van 1924 op Sicilië. We horen in deze aflevering vertaalster Emilia Menkveld en schrijver Ernest van der Kwast over het boek dat blaakt van jeugdige opstandigheid, zomerse geuren en seksueel verlangen.

Schwob

De boeken die Lees Dees behandelt, komen voort uit Schwob: een reeks boeken gecureerd door tien uitgeverijen en honderd boekhandels, die zo bijzondere maar niet nieuwe, onontdekte boeken onder de aandacht brengen. Met ingang van de maand mei zet Lees Dees zes maanden lang steeds een van de titels in de schijnwerpers, aan de hand van gesprekken met journalisten, vertalers, lezers en critici. 

Over maker Anton de Goede

Nadat De Goede in 1975 de middelbare school in IJmuiden verliet, werd hij boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel aan het Amsterdamse Spui. Sinds 1988 werkte hij als redacteur en eindredacteur bij de VPRO Gids en als presentator en maker van programma’s als Het Gebouw, VPRO’s Marathoninterviews, Brands met Boeken, De Avonden en Nooit Meer Slapen. Inmiddels is hij redacteur van het documentaireprogramma Radio Doc (VPRO/NTR) en verantwoordelijk voor het radiodrama dat bij de VPRO wordt uitgezonden.

Credits

Opnamen, concept & presentator Anton de Goede
Montage & techniek Berry Kamer
Techniek aflevering 1 Alfred Koster

Lees Dees is een serie van VPRO Podcast en is tot stand gekomen met steun van het Letterenfonds.

© VPRO Podcast, 2017