Marathoninterview Bas Heijne

Bas Heijne

Bas Heijne is bekend als essayist van NRC Handelsblad. Hij wordt door veel intellectuelen gezien als de lichtende gids in verwarrende tijden. Een serieuze oudejaarsconference van Bas Heijne, in gesprek met Djoeke Veeninga.

Hij begon als roman- en reisschrijver. Sinds 2000 worden zijn essays regelmatig gebundeld uitgegeven, zoals De wijde wereld (2000) waarin hij hedendaagse fenomenen vanuit een persoonlijke invalshoek bekijkt en zo het leven op het breukvlak van twee eeuwen vastlegde. In 2003 vervolgde hij die zoektocht met Het verloren land, Opmerkingen over Nederland en in dat jaar debuteerde hij ook als toneelschrijver met Van Gogh. Twee jaar geleden presenteerde Heijne VPRO’s Zomergasten. Nu is hij zelf aan de beurt voor een gesprek over zijn eigen geschiedenis en achtergrond. Maar natuurlijk nemen we eerst het jaar 2010 met hem door, een jaar vol gekte en verwarring.

Waarom Bas Heijne

HEIJNE, roepnaam Bas, schrijver, vertaler, interviewer, columnist

Bastiaan Johan Heijne (1960) geldt voor veel mensen al gedurende vele jaren als een gids in verwarrende tijden. Op een lichte, persoonlijke, humoristische en serieuze toon beschouwt en duidt hij maatschappelijke verschijnselen en personen. Een vaak geslaagde poging om al tijdens de gebeurtenissen met een analytische blik erboven te hangen en de hypocrisie van alle kanten door te prikken.
Hij wordt in 1960 geboren en groeit op onder de rook van Amsterdam en het lawaai van Schiphol, in Zwanenburg. Waarover hij opmerkt dat hij uit eigen ervaring kan bevestigen dat daar niets maar dan ook niets gebeurde. Het gezin waar hij opgroeit, zijn ouders, zijn oudere zusje en hij, leeft daar net zo gelijkmatig en rustig, en het zal lang duren voor hij erachter komt dat hij überhaupt jeugdherinneringen heeft. Zijn middelbare school staat in het nabijgelegen Badhoevedorp en hij studeert vervolgens Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Op zijn vierentwintigste debuteert hij als romanschrijver. Hij schrijft vervolgens reisverhalen, en een tweede roman, Suez geheten, die in 1992 uitkomt.
Daarna volgt Vlees en Bloed, een bundel korte literaire verhalen.

In de jaren negentig vindt hij zijn plek, die hij nog steeds heeft,: de essayist en columnist van NRC Handelsblad die het actuele Nederland om ons heen duidt in z’n radicale en kleine veranderingen. En in z’n constanten.

Zijn essays en columns worden regelmatig gebundeld uitgegeven, zoals De wijde wereld uit 2000, waarin hij het Nederlandse leven op het breukvlak van twee eeuwen vastlegde.
In 2003 vervolgde hij die zoektocht met Het verloren land, Opmerkingen over Nederland.
Ook zijn interviews met denkers, wetenschappers en schrijvers in Europa en daarbuiten komen gebundeld uit, Tafelgesprekken in 2004 en Grote Vragen in 2006.
2007 geleden verscheen het geprezen Onredelijkheid, een essay over identiteit, ook over zijn persoonlijke identiteit gevormd in het gezapige Zwanenburg.
In 2010 kwam Harde Liefde uit, gebundelde columns over Nederland op zoek naar zichzelf.