Het marathoninterview

Astrid Roemer

Astrid Roemer (Paramaribo, 1947) is een Surinaams-Nederlandse auteur.

wijziging

Op zaterdag 8 januari wordt het interview van Nina Jurna met Astrid Roemer niet uitgezonden. In plaats daarvan zal het gesprek dat Sophie Derkzen had met Mathieu Segers opnieuw te beluisteren zijn. Het gesprek met Astrid Roemer wordt op een later moment opgenomen en er wordt gezocht naar een nieuw uitzendtijdstip. Die aflevering zal sowieso in de podcast afgespeeld kunnen worden.

Astrid Roemer kreeg in 2016 de P.C. Hooft-prijs en in maart van dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Het was de bedoeling dat de uitreiking van deze prijs in oktober 2021 door koning Filip van België zou plaatsvinden.

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie distantieerde zich echter van Roemers uitspraken pro-Desi Bouterse, en besloot dat er geen feestelijke uitreiking van de prijs zou volgen. Roemer houdt sindsdien de pers op afstand. Bij hoge uitzondering wil ze Nina Jurna wél ontvangen.

Nina Jurna is correspondent voor Latijns-Amerika. Ze woonde jarenlang in Suriname en verruilde in 2011 haar standplaats Paramaribo voor Rio de Janeiro. In oktober 2015 werd ze de vaste correspondent Latijns-Amerika voor NRC Handelsblad.