Michal Citroen

André Spoor

Toen NRC en Handelsblad fuseerden eind jaren ‘60, werd Andre Spoor de eerste nieuwe hoofdredacteur. Na dertien jaar vertrok hij naar New York, liet zich terugpaaien naar ons land door Elsevier, vertrok daar met gezondheidsklachten en eindigde na nieuwe omzwervingen op een landgoed in Ommen. De verhalen van zijn avonturen zouden dagen in beslag nemen. Michal Citroen kreeg vier uur om aan zijn lippen te hangen.

Michal Citroen

Biografie André Spoor

André Spoor werd op 22 juni 1031 in Den Haag geboren. Zijn grootvader, ook André Spoor geheten was concertmeester bij het Concertgebouworkest, tot een conflict met dirigent Mengelberg daar een einde aan maakte. Zijn vader, ook geen onbekende, was generaal Simon Hendrik Spoor, legercommandant tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië en bij vlagen nog steeds onderwerp van fel debat.

Spoor studeerde Theologie en begon als journalist bij het Nieuw Utrechts Dagblad. Van 1958 tot 1961 werkte hij op buitenlandredactie van de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Daarna stapte hij over naar de Geassocieerde Pers Diensten waar hem een correspondentschap in Bonn was aangeboden. Begin 1964 volgde een post in Washington. “In die tijd zaten daar ook reisjes naar Vietnam aan vast.” Vietnam bezocht hij in 1967. Op de terugweg, waarin hij Nederland aan deed, werd hij gevraagd de hoofdredactie van de van het Algemeen Handelsblad te versterken, naast Henk Hofland. Na de fusie tussen het NRC en het Algemeen Handelsblad – die ondanks het feit dat de kranten onderdeel waren van dezelfde onderneming toch als een verrassing kwam – werd hij de eerste hoofdredacteur van de gefuseerde krant, het NRC Handelsblad. Die functie bekleedde hij dertien jaar.

In 1984 vertrok Spoor naar New York om politieke columns en verhalen over kunst en cultuur te schrijven voor NRC Handelsblad. Elsevier begon aan hem te trekken en hij werd vanaf 1 januari 1986 hoofdredacteur van een destijds ‘ziek bedrijf’. De situatie bij het blad bleken niet bevorderlijk voor Spoors gezondheid. Na een bypass-operatie in oktober 1987, een klein hartinfarct en een ritmestoornis werd hem door zijn arts aangeraden zich van de stresssituatie bij Elsevier te verwijderen.

Hij werd deels afgekeurd, maar in 1990 stelde Ben Knapen hem voor parttime-correspondent in Wenen te worden. Na zijn terugkeer in 1996 ging hij op een landgoed in Ommen wonen. Halverwege de jaren negentig begon hij aan een biografie over zijn vader, de legercommandant. André Spoor is vader van vijf kinderen, uit vier relaties. Zijn oudste en jongste kind schelen ongeveer 34 jaar.
Hij stierf op 11 september 2012.