Kees van den Bosch

Pieter Winsemius

Winsemius is een natuurkundige die manager is geworden. Hij houdt zich intensief bezig met twee grote problemen van onze tijd: De problemen in de oude wijken van grote steden, en op wereldschaal, het klimaatprobleem. Dit was in 2006 voor Kees van den Bosch reden voor een goed gesprek met deze onorthodoxe denker en duizendpoot.

Kees van den Bosch

Winsemius bevraagd over.....
In september van 2006 werd hij te hulp geroepen toen behalve minister Donner ook minister Dekker af moest treden als gevolg van het onderzoek van Pieter van Vollenhoven naar de gang van zaken bij de Schipholbrand,in het cellencomplex op Schiphol Oost, waarbij elf doden vielen.
Winsemius werd gebeld of hij voor een paar maanden Dekker wilde opvolgen. Hij was immers al eens eerder minister van VROM in het eerste kabinet Lubbers van 1982 tot 1986. Zijn ministerschap werd toen alom gewaardeerd omdat hij als eerste serieus werk maakt van een echt milieubeleid. Dat was een prestatie van formaat, temeer daar niet iedereen meteen dacht dat het milieu in goede handen was bij een VVD-er. En dat is Winsemius zonder enige twijfel. Maar wel een onorthodoxe. Pieter Winsemius, vroeger zát hij in de linkervleugel van de VVD, tegenwoordig ís hij de linkervleugel van de VVD, zoals hij het zelf drie jaar geleden omschreef in een interview in Vrij Nederland.

Winsemius is een natuurkundige die manager is geworden. Jarenlang werkte hij bij het adviesbureau McKinsey. Hij houdt zich intensief bezig met de twee grote problemen van deze tijd: De problemen in de oude wijken van de grote steden, en, op wereldschaal, het klimaatprobleem. Alle reden dus voor een goed gesprek met deze onorthodoxe denker en duizendpoot. Wat is hij allemaal niet geweest: televisiepresentator, voorzitter van de Vereniging Natuurmonumenten, schrijver van veelverkochte boeken, creatieveling, firmant van het adviesbureau McKinsey, hoogleraar duurzame ontwikkeling, marathonloper, bewonderaar van Johan Cruijff, workaholic, een doener en een optimist. Een van de weinige mensen die nog fluit als hij over straat loopt.

Waarom heeft hij in september 'Ja' gezegd toen ze hem vroegen? Zijn vrouw was niet echt enthousiast toen hij gebeld werd in Toscane waar ze hun 40-jarige bruiloft vierden. Wat trof hij aan op zijn oude departement? Hoe krijgt hij het voor elkaar om in twee maanden tijd alweer geroemd te worden om zijn ministerschap en voorzichtig zelfs te worden genoemd als minister in een volgend kabinet? Vragen, vragen. Die Kees van den Bosch stelt in dit drie uur durend gesprek met Pieter Winsemius.