Metropolis

afkicken

Onze correspondenten zochten in de hele wereld naar drugsverslaafden en de opmerkelijke manieren van afkicken. Van braaktherapie in een Thaise afkicktempel tot vastgebonden worden aan een boom in Burkina Faso.

Onze correspondent Stef laat zien hoe ze in Nicaragua hun probleemwijken opknappen: de politie laadt alle vermeende alcoholisten in de achterbak en neemt ze mee naar het bureau voor een 'behandeling', wat voornamelijk neerkomt op kaalscheren en verplicht afkicken.

Voor deze moderne verslaving hoef je niet te roken, spuiten of slikken en er is ook geen louche dealer voor nodig. Alleen een computer met internet. In deze reportage in Indonesië volgen we een gameverslaafde die soms wel 20 uur per dag games speelt.

In Burkina Faso helpt dominee Samuel de 21-jarige Sori van de wiet af. Als Sori agressief wordt, bindt hij hem vast aan een boom en laat hem daar zitten tot hij is afgekoeld. Ondertussen wordt er door de dominee en zijn volgelingen voor hem gebeden. - Geproduceerd door Gideon Vink & Koffi Ametepe

Mikis Elfrem is 28 jaar oud en verslaafd aan qat, net als veel andere inwoners van Addis Abeba in Ethiopië. Qat kauwen is lekkerder dan werken, maar dat heeft enorme financiële gevolgen. Daarom kickt Mikis liever af, en wel door zich onder te dompelen in wijwater.

Lovit helpt drugsverslaafden in Pakistan voor wie het leven uitzichtloos lijkt. De samenleving heeft het vertrouwen in hen opgegeven. Behalve Lovit, hij biedt ze een tweede kans want als ex-verslaafde weet hij hoe moeilijk het leven is voor een verslaafde in Pakistan.

De 23-jarige Marco uit Peru is onlangs vader geworden en daarom vindt hij het nu de hoogste tijd om te stoppen met zijn drugsverslaving. Hij neemt onder begeleiding van een specialist de geestverruimende San Pedro cactus om van zijn coke verslaving af te komen.

Wie in Thailand wil stoppen met zijn drugsverslaving kan terecht bij een afkicktempel. Hier worden lichaam en geest gereinigd zodat de behoefte aan drugs verdwijnt. Het lichaam wordt gereinigd door een drankje te nuttigen waarvan men gigantisch gaat overgeven.

Gabi is een ex-drugsverslaafde in Roemenië die ons mee neemt naar ‘Parada’. Deze organisatie, die dakloze jongeren circuslessen biedt, hielp hem met afkicken. Nu helpt Gabi samen met de organisatie andere jongeren met hun problemen en verslavingen.

Izaura rijdt met gevaar voor eigen leven door de favelas van Rio de Janeiro, Brazilië. Hier gaat zij op zoek naar drugsverslaafden. Izaura brengt ze eten, drinken en het woord van God.