In Peru woont een kok die ook vrijwillig brandweerman is. Nadat hij als tiener een oude man uit een brand redde, wil hij niet meer anders. In Zuid-Afrika noemt brandweervrouw Slee vuur de grote gelijkmaker tussen arm en rijk, en zwart en wit. En in Estland wonen een vader en zoon die in een afgelegen gebied vrijwillig een kazerne aan huis bestieren, met oud Russisch materieel.

Estland

Een brandweervader staat met zijn zoon in de buitengebieden van Estland al vijftig jaar dag en nacht klaar om uit te rukken. Dat doen ze in stijl met oude Sovjetwagens, want westerse brandweerauto's kunnen het terrein niet aan. Omdat je ook midden in de nacht binnen tien minuten naast je bed moet kunnen staan, drinken de mannen al vijftig jaar geen druppel.

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika heeft de enige zwarte vrouw in het brandweerkorps haar tweede familie daar gevonden. Ze was altijd een outsider, maar hier is iedereen écht gelijk. Je moet wel, als het gaat om leven en dood.

Peru

In Peru vond een brandweerman al op vroege leeftijd zijn roeping. Toen hij zestien jaar was, redde hij zijn buurman uit een brandend huis en sindsdien kan de stad op hem rekenen. Al is de adrenaline voor hem ook een reden om het werk te doen.