Metropolis

auto's

Wereldwijd hebben veel autobezitters een speciale band met hun auto. In deze aflevering van Metropolis gaan onze lokale correspondenten in de wereld de weg op met carspinners, waaghalzen en creatieve mechaniciens.

In het dorp Kotédougou in Burkina Faso is het hebben van een auto nog een bijzondere luxe. Imam El Hadj Diané mag zichzelf dan ook gelukkig prijzen met de enige auto in de wijde omtrek. Maar daardoor wil iedereen wel de hele dag door zijn auto lenen. Of het nu is voor bruiloften, begrafenissen of om gewoon even sinaasappels te kopen op de markt.

De Servische veteraan Radivoje heeft weinig inkomsten en besloot daarom van zijn meest kostbare bezit zijn thuis te maken. Daarmee volgt hij de wijze woorden van zijn moeder op die zegt dat zijn geluk niet in een huis ligt, maar op wielen. En dat leventje bevalt hem tot nu toe prima. Ook zit hij niet te wachten op een vrouw, want hij vindt dat zijn ‘schatje’ wel genoeg onderhoud vergt.

Naymat uit Pakistan haalt hele gevaarlijke trucs uit met zijn auto. Hij zet dagelijks zijn leven op het spel in het Wiel des Doods. Dat is eigenlijk niets meer dan een enorme houten ton waarin Naymat met zijn auto aan de binnenkant rondjes tegen de wanden op rijdt, terwijl hij zwaait naar het publiek. “Het is levensgevaarlijk, maar ik kan er wel mijn brood mee verdienen,” zegt Naymat.

Drie weken geleden werd in Peru de grote liefde van Patricia gestolen. Sinds ze zonder haar Toyota Corolla moet leven, ondergaat ze een rouwproces en droomt ze elke nacht over dat haar auto uit elkaar gehaald wordt. Patricia gaat op zoek naar haar auto bij de sloop en hangt foto's op in de hoop haar auto ooit terug te vinden.

De markante broers Doru en Florin uit Roemenië verdienen hun geld met behulp van hun unieke auto. Zij zijn houthakkers en bouwden helemaal zelf een zaagauto. Het ding hangt aan elkaar van bijeengeraapte onderdelen. Maar dan heb je wel een auto die stukken hout kan zagen en ook nog dienst kan doen als waterkoker.

In Moskou staan er ongeveer 5 miljoen auto’s geregistreerd en is tijdens de spits een lengte aan files van zo'n 4000 kilometer. Anton Make en Igor Ponosov zitten er niet zo op te wachten om hun halve leven in de file te staan en pakken liever de fiets. Ze zijn de auto’s in de Russische hoofdstad zelfs zo zat dat de Stads Guilillas de oorlog aan de auto’s hebben verklaard.

In de township Kwathema in Johannesburg woont Magesh, bijgenaamd de King of Spin. Magesh doet aan ‘car spinning’, dé rage in Zuid-Afrika op dit moment. Daarmee brandt hij in in 5 minuten het profiel van zijn banden, maar het ziet er wel spectaculair uit. En hij maakt zichzelf hiermee ook behoorlijk populair maakt bij de meisjes.