Metropolis

baby's

Metropolis volgt deze week pasgeboren baby’s op verschillende plekken op aarde vanaf het moment dat ze ter wereld komen. Een rondje langs geboorterituelen, kordate vroedvrouwen en heel veel trotse papa’s.

Bij het zien van een blauwe baby zouden de meeste mensen zich ernstige zorgen maken; tenzij je lid bent van de Chimane-stam in Bolivia. Zij schilderen hun pasgeboren baby’s blauw om ze te beschermen tegen ziektes en luiheid.

Wie in India een kind krijgt kan bijzondere kraamvisite verwachten. Zonder uitnodiging komen fraai uitgedoste travestiesten aan huis om de baby te zegenen. Wie deze gezellige dames binnen haalt moet diep in de buidel tasten en wie ze de deur wijst wordt getrakteerd op protest.

Menachem Flishman heeft een eeuwenoud beroep. Hij besnijdt pasgeboren Israëlische jongens en begraaft hun voorhuidjes in de achtertuin.

Toen de Amerikaanse vrouwen uit Janna's zwangerschapsyoga klasje allemaal moeder waren geworden, kreeg ze een idee. Ze begon met baby-yoga, waarbij moeders hun pasgeboren kinderen gewoon mee de sportschool in kunnen nemen.

In het dorpje Ognianovo in Bulgarije bestaat een sprookjesachtige traditie. Op de veertigste levensdag van een baby spreken de vrouwen als goede feeën geluksspreuken uit over het kind. De mannen bevinden zich op veilige afstand; namelijk op het terras van de lokale kroeg.

Thurn en Glin zijn jonge ouders in de meest afgelegen provincie van Cambodja. We volgen ze tijdens de laatste loodjes van de zwangerschap waarbij een plattelandsvroedvrouw de baby op z'n plek komt leggen en na de geboorte als vader Thurn traditioneel de placenta in de familieboom hangt.

In Zuid-Afrika is het traditie om als een baby 20 dagen oud is een ceremonie te houden waarbij de geesten van voorouders worden opgeroepen. Dit oproepen gebeurt met het offeren van een geit, die uiteindelijk tot een vleesprutje wordt gekookt.

Georgische baby’s worden waakzaam behoed tegen boze geesten. Natte babykleertjes worden van de waslijn gehaald voordat de nacht valt, want in het donker zijn de geesten het meest actief. Mochten ze toch in de kleren gaan zitten dan is het mogelijk ze met een extra strijkbeurt te verjagen.

Correspondent Carren laat zien hoe een bevalling verloopt in een afgelegen gebied van Zambia. Door de afwezigheid van moderne technologie gebruikt de vroedvrouw traditionele handelingen. Eén van de opmerkelijkste is dat zij de zwangere vrouw onderste boven houdt en de foetus op de juiste plek schudt.

Vader Tanase is hoofd van de grootste familie van Roemenië. Ze zijn met wel 400. Tanase is priester en runt een dorp waar vrouwen die anders abortus zouden laten plegen, mogen komen wonen. Als de kids eenmaal geboren zijn ontfermt Vader Tanase zich over moeder en kind.