Metropolis

bijgeloof

In Nederland is bijgeloof vrijwel uitgestorven, maar in de rest van de wereld tieren allerlei vormen van bijgeloof nog welig. De verslaggevers van Metropolis gingen op zoek en vonden waarzegsters, sjamanen, geest uitdrijvers en armbandjes voor baby’s.

In Nicaragua geloven ze dat een baby 'de hitte' kan krijgen als hij te lang aangekeken wordt door dronkelappen of zwangere vrouwen, die zich 'opfrissen' aan de baby. Gelukkig kun je daar iets tegen doen: het kindermeisje van Stefs pasgeboren zoontje weet wel raad met de kleine Camillo.

Het is lente in Berlijn, en we volgen Silke uit voormalig Oost-Berlijn. Ze gaat naar waarzegster, medium, en tovenares Madam Gaje om te vragen of ze naar Australië moet verhuizen voor een oude liefde van 33 jaar geleden.

Bill Pruett is priester in Guymon, Oklahoma. Met enkele leden van zijn congregatie bezoekt hij Chimayo, het Lourdes van de Verenigde Staten, waar niet het water heilig is, maar de stoffige grond.

Saidou is een legendarische genezer in Burkina Faso. Mensen komen van heinde en verre om door zijn magische hand genezen te worden. Saidou vraagt geen geld voor zijn genezingen, maar leeft van giften, en die krijgt hij genoeg aan de rijen met mensen te zien die hem willen bedanken voor zijn diensten.

Onze Macedonische correspondent Zarko ging langs bij een zigeunerin die voor hem koffiedik gaat kijken. Zarko wil namelijk graag weten of hij ooit zal trouwen en hij vraagt meteen maar naar de toekomst van Metropolis.

Jocelyn is een doodnormale stukadoor uit Parijs, die daarnaast ook geesten ziet. Soms weigert hij zelfs in een huis te werken met veel 'negatieve energie', zoals hij het noemt.

In Griekenland, waar het Grieks-Orthodoxe geloof nog altijd de staatsreligie is, bestaan er ook nog heksen. Mara Meimaridi is zo'n heks, en ze legt ons uit hoe je met hekserij een man moet veroveren. Neem haar leermeesteres: die was zo lelijk als de nacht, maar verslond vele mannen.