Metropolis

blind zijn

Metropolis reist mee in het wel en wee van de blinde wereldburger. In Nederland proberen we het onze blinde landgenoten op allerlei manieren zo makkelijk mogelijk te maken, met blindenpaden en tikkende stoplichten bijvoorbeeld. Maar in andere landen gaat het visueel gehandicapten niet zo gemakkelijk af.

In Senegal vond onze correspondent Alhamdou een bijzonder getalenteerde blinde automonteur. Pape Seck heeft zijn ogen tijdens zijn werk helemaal niet nodig, want hij kan als een auto aan komt rijden al horen wat er mis mee is. “Ik ben zo dol op mijn baan, dat ik op vrijdag al uitkijk naar de volgende werkweek,” aldus Pape.

Met een beetje hulp van zijn collega-schutters levert het jacht talent van de blinde Amerikaan Gary hem al jaren een volle vriezer met hertenvlees op. Dit naar grote tevredenheid van zijn vrouw, die maar wat trots is op haar kostwinnende blinde scherpschutter.

Het dorpje Paran in Peru staat bekend om haar zoete perziken, maar ook om de zeldzame ziekte ‘Retinitis Pigmentosa’. Deze ziekte doet ‘t gezichtsvermogen verminderen, tot je blind bent. Van de 300 inwoners leiden er 60 aan deze ziekte.

De 55-jarige Cambodjaan Neth Pe leidde een prima leventje met zijn vrouw en 8 kinderen, totdat hij uit een palmboom viel en blind werd. Zijn vrouw verliet hem en is nu afhankelijk van zijn 2 thuiswonende zoons. Neth Pe moet de eindjes aan elkaar knopen en verdient zijn brood door de traditionele Chapei te bespelen op bruiloften.

In de stad Tartu in Estland wonen 3 bijzondere muzikanten. Naast het maken van elektronische muziek met hun band ‘Dark’ zijn ze ook gek op drinken en vuurwerk afsteken. Dat ze alle drie visueel gehandicapt zijn is een bijzaak. Hun lilliputer manager verzorgt hun optredens en zorgt ervoor dat het stel een beetje in het gareel blijft.

De blind geboren Sbu uit Johannesburg, Zuid-Afrika, laat zich niet uit het veld slaan door zijn handicap. Hij is een professionele cricketspeler die het kan horen als er een bal zijn kant op komt.

De 7-jarige Abdul heeft het behoorlijk lastig als blinde jongen. Vlak na zijn geboorte ontdekten zijn ouders dat Abdul blind is, waarop zijn vader het gezin in de steek liet. Het krijgen van een blind kind wordt in Tanzania vaak nog als schande gezien, maar gelukkig wordt het leven dankzij leraar Gasto nu iets aangenamer.