Borsten

borsten

Niets zo gewoon als een paar borsten. De helft van de wereldbevolking heeft ze. Toch is er heel veel rond borsten te doen. We zoeken uit wat borsten wereldwijd voor vrouwen betekenen.

In de provincie Choco in Colombia is het gebruikelijk dat meisjes van een jaar of elf een borstmassage met een kruidenmengsel krijgen. Hun borsten zouden ervan groeien. Mireya, die nu in Bogota, buiten Choco, woont, wil deze traditie graag voortzetten bij haar dochter.

Kunnen borsten te groot zijn? Wel voor Michel, een man geboren in een vrouwenlichaam. Hij ontwikkelde speciale workouts om van zijn borsten af te komen. Cecilia - cup heel groot - klopt in Peru bij Michel aan voor deze verkleiningstraining.

Omdat ze haar "tieten" kan "vouwen als origami" wil de Amerikaanse Suzanna een borstvergroting. Ze wil zich weer vrouwelijk voelen, zoals ze dat voelde voordat ze kinderen kreeg. Alle andere vrouwen uit haar familie gingen Suzanna al voor, zelfs haar oma.

De Marokkaanse Sara wil een centje bijverdienen en verhuurt daarom haar melkborsten aan vrouwen die door hun drukke baan geen tijd hebben om borstvoeding te geven aan hun baby.

Bij de Turkanastam in Kenia lopen de jonge vrouwen met hun borsten bloot. Dat helpt de mannen bij hun keuze voor een huwelijkspartner. Kijken mag, aanraken pas nadat de bruidsschat is betaald.

De activistes van FEMEN demonstreren topless. Hiermee is aandacht van de Oekraïense politie, de wereldpers en het publiek gegarandeerd. Studente en FEMEN-lid Oksana laat zien hoe je je borsten in kunt zetten als politiek wapen.

Voor de Filipijnse transgender Amon, IT-medewerkster bij een call center, is haar borstoperatie de belangrijkste stap in de verandering naar haar nieuwe geslacht. Ze legt uit wat deze ingreep voor haar betekent. - Geproduceerd door Yildiray Kaya