Metropolis

buitenbeentjes

Overal ter wereld zijn er mensen die buiten de boot vallen. Maar ook al val je nog zo hard buiten de groep, er is altijd wel iemand die zich over je ontfermt. Deze week gaat Metropolis op zoek naar de zwarte schapen en hun herders in de wereld.

In Zambia gelooft men dat ouderdom en hekserij met elkaar verbonden zijn. Veel bejaarden worden verstoten door hun familie en kunnen moeilijk meekomen in de samenleving. Zelfs bejaardentehuizen zijn zeldzaam in Zambia, waardoor veel ouderen een eenzaam bestaan in de straten van de hoofdstad Lusaka leiden.

Asielzoekers uit Afrika die op doortocht zijn naar West-Europa hebben tijdelijk hun plekje gevonden in het Servische dorpje Vracevic. Zelf zijn ze blij met hun nieuwe stekje, maar de plattelandsbewoners zitten niet op hen te wachten. “Overal waar je komt zie je zwarten. Ik kan m’n dochter zo toch niet alleen over straat laten gaan?” aldus een buurtbewoner.

Pearl uit Amerika groeide op in een streng Joods gezin, maar na een mislukt huwelijk besloot ze uit de gemeenschap te stappen. Ze woont nog wel in een Joodse wijk en voedt haar kinderen volgens het Joodse geloof op. Toch is ze het zwarte schaap in de gemeenschap geworden door de kleding die ze draagt en het gedrag dat ze vertoont. Zoals haar ambitie om sexy kleding-model te worden.

“Dit is mijn zus, ze was vroeger mijn vrouw,” vertelt Zhou Meili terwijl ze samen met haar voormalig echtgenote in de tuin werkt. Zhou uit China is geboren als man, maar heeft er voor gekozen voortaan als vrouw door het leven te gaan. Hoewel ze zich zelf nu veel beter voelt, kost het haar kinderen en de overige dorpsbewoners moeite om het te begrijpen.

Lillibeth uit de Filipijnen is een klein mens, en daar hebben de meeste Filipino’s het niet zo op. “Als ik zo’n dwerg als haar zie, maak ik dat ik weg kom,” aldus Lillibeth’s buurvrouw. Lillibeth heeft een baan gevonden bij het ‘Hobbit House’, een bar waar alleen maar kleine mensen in de bediening werken. Daar wordt ze betaald om uitgelachen te worden, maar het is haar enige hoop op een baan.

Chris Nsamba bouwt een ruimteschip in zijn eigen achtertuin in Oeganda. Hij mist alleen nog de motor. De vrienden van Chris lachten hem eerst uit, maar inmiddels zijn ze wel gewend aan zijn bijzondere project en helpen ze hem zelfs een handje mee. Volgens Chris start er binnenkort een echte ruimtemissie vanuit Oeganda.

Een klein huis met een grote beestenboel, midden in een woonwijk in Kiev, Oekraïne. Het dorp dat er vroeger stond heeft plaatsgemaakt voor hoge flatgebouwen van de stad. Er is één familie die weigerde hun oude levensstijl te verruilen voor een flat. Daarom staat hun boerderij nu midden in de stadse woonwijk.

“Hij is gestoord. Het lijkt wel een circus act,” zeggen de buren van Jan, terwijl hij ronddanst in een roze bh. Jan raakte na zijn ontslag aan lager wal. Nu teert hij op de zak van zijn huisbaas en loopt de hele dag halfnaakt rond met een fles bier aan zijn mond. Maar hij zorgt wel voor een beetje leven in de brouwerij in de Zuid-Afrikaanse wijk Fietas.

Maak je het echt te bont? Dan zorgen we er in Nederland toch voor dat je ergens kan wonen waar niemand last van je heeft. Zo woont Nico uit Arnhem in een containerwoning op een oude oprit van de snelweg. Met wasjes draaien voor de hele buurt en bezoekjes aan de sportschool, probeert hij er het beste van te maken.