Metropolis

buitenstaanders

Overal ter wereld belanden mensen buiten de maatschappij, maar de reden waarom ze worden buitengesloten verschilt van plek tot plek. Metropolis gaat op zoek naar buitenstaanders en verschoppelingen over de hele wereld.

Stef gaat in Nicaragua op zoek naar een echte buitenstaander. Hij vindt een alcoholist die op straat slaapt en zichzelf "Jezus van Nazareth" noemt. Stef ging met hem op stap en bezocht ook zijn moeder.

In Letland wordt homoseksualiteit totaal niet geaccepteerd. Het is daarom erg dapper dat Oskar uit Riga er openlijk voor uitkomt. Zeker in een land waar homosekualiteit als een ziekte gezien wordt en waar het parlement ondanks druk van de E.U. in 2006 nog weigerde discriminatie van homo's op de werkvloer strafbaar te stellen.

Correspondent Robin bracht in Berlijn een bezoek aan het hoofdkantoor van de 'Zesde Communistische Internationale', gehuisvest in een onopvallend appartement in Berlijn. Hij maakte een portret van oprichter, enige bestuurslid maar vooral volbloed-fantast meneer Rilat, die volgens eigen zeggen beschikt over de grootste legers ter wereld.

Maryam filmde en sprak met drie transseksuelen in Iran over hun positie in de maatschappij, de problemen die zij ondervonden en over de (sociale) last die je hebt om een geslachtsveranderingsoperatie te laten doen in het nog altijd steng-Islamitische Iran.

Seth maakte voor Metropolis een portret van 'Cookie', een dakloze transseksueel uit Los Angeles, die haar geld verdient door te tippelen op straat. Ze gebruikt de nodige drugs om het ruige leven op straat vol te houden. Toch is het gelukkig niet allemaal ellende: Cookie heeft ook een vriendje, Nathaniel.

Fotograaf Paul Kabré uit Burkina Faso maakt foto's van de 'gekken' op straat, geesteszieken zwerven in Burkina vaak doelloos rond over straat en worden nauwelijks geholpen, Paul wil hier iets aan veranderen. Koffi liep met hem mee en ging onder meer op bezoek bij Monsieur Fulgence, een van de 'gekken'. - Geproduceerd door Gideon Vink & Koffi Ametepe.

Roy woont en werkt op een afgelaten kerkhof buiten Paramaribo in Suriname, ver van de gewone mensen. 'Maniere' is zijn bijnaam omdat hij in het beklaagdenbankje in de rechtzaal de rechter aansprak op zijn manieren.

In Nederland is Sophie Hilbrand al trots op mensen die nee zeggen tegen plastische chirurgie, maar in Kenia is het dapper als je als meisje nee zegt tegen vrouwenbesnijdenis. Voor Metropolis ging Makena op bezoek bij een jong meisje dat verbannen werd omdat ze weigerde zich te laten besnijden.