Metropolis

buren

Iedereen heeft ze en overal hebben mensen er wel eens last van. Onze correspondenten mengen zich in deze aflevering in burenconflicten over de hele wereld en proberen de ruziemakers met elkaar te verzoenen.

Mevrouw Emerita in Nicaragua heeft een hoop kleinvee rondscharrelen op haar erf en haar buurvrouw is daar niet blij mee. De kippen lopen namelijk ook wel eens de tuin van de buurvrouw in. Nu beschuldigt mevrouw Emerita haar ervan uit wraak 50 kippen te hebben opgegeten. Komt dit ooit nog goed?

Manolo en Antonina zijn al 43 jaar de laatste twee bewoners van La Laguna in Spanje. Het is echter een klein wonder dat ze daar nog allebei samen wonen, gezien hun gespannen omgang met elkaar.

Dat de akker van boer Mbay Kabay in Senegal vernield is door de koeien van herder Saw valt moeilijk te ontkennen. Maar de opgelopen schade bij Mbay Kabay blijkt een onoverkoombaar twistpunt voor de Afrikaanse buren: wordt het 300 of 30 euro voor herder Saw?

Elke ochtend controleert Shamim in Pakistan de gang van zijn huis op amuletten. Zijn buren zouden zwarte magie op hem en zijn vrouw uitoefenen. Door de muren heen schreeuwen en brullen de koppige families naar elkaar met de hoop dat één van de twee deze eeuwig durende strijd ooit opgeeft.

Gezellig als je broer in het huis naast je komt wonen, tenzij zijn vrouw onuitstaanbaar is. Zus Felicita en echtgenote Cynthia beschuldigen elkaar van alles, zelfs stenen en hamers komen aan deze burenruzie te pas. Hoe ver laten de twee explosieve vrouwen uit Peru het komen?

Martha heeft haar droomhuis al voor ogen, maar de rest van het dorp protesteert. Met dertig anderen woont ze in TerraSante Village in de Verenigde Staten. De bewoners hebben dit dorp zelf opgebouwd met het ideaal van een vredige gemeenschap voor ogen. Dit ideaal is verre van waar geworden. Nu is het de vraag of Martha de bouwvergunning voor haar droomhuis ooit nog krijgt.

Nouska deelt in Bulgarije noodgedwongen het buitentoilet met haar bovenburen. Ze vindt dat maar vies en wil het toilet voor haarzelf houden. Nu hebben de buren een illegale WC in hun keuken gemaakt maar Nouska blijft last houden van de toiletgang van haar buren.

In de overvolle sloppenwijk Mathare in Nairobi, Kenia, zijn waslijnen de belangrijkste aanleiding tot ruzie. Maar wat wil je in een dichtbevolkt gebied waar geen riolering, elektriciteit of politie is? Probeer je buur daar maar eens te vriend te houden. En buurvrouw Adhiambo is ook nog eens niet de makkelijkste.

De Russische Lyudmila in haar oude Sovjetflat klaagt over geluidsoverlast. In een appartement waar de muren maar drie centimeter dik zijn woont zij onder de oefenruimte van een experimentele theatergroep. Gelukkig heeft Lyudmila zo haar Moskouse mannetjes om het probleem op te lossen.