Metropolis

crisis

De hele wereld is in de ban van de economische crisis. Toch beperken de verhalen in de media zich veelal tot de gevolgen voor de westerse wereld. De correspondenten laten deze week zien dat de crisis echt tot in de verste uithoeken van de wereld onverwachte gevolgen heeft.

Veel Nicaraguanen zijn afhankelijk van geld dat door hun in Amerika werkende familie wordt opgestuurd. Deze bron van inkomsten droogt snel op, nu het crisis is in de Verenigde Staten. Hoe gaan ze hier in Nicaragua mee om?

Correspondente Natalia sprak met een Lets meisje dat voor de crisis een expert in veiligheid op de werkvloer was. Nu maakt ze noodgewongen als gogo-danseres 's nachts de dansvloer van haar nachtclub onveilig.

In Bolivia kun je crisis-ellende voorkomen door heel veel kleine bankbiljetten te verbranden: dit garandeert dat je de komende tijd er heel veel echte bankbiljetten voor terugkrijgt.

Je kunt natuurlijk de deurwaarder op wanbetalers afsturen, maar in Spanje zijn ze in crisistijd een stuk creatiever: daar sturen ze incassoclowns op je af, die wanbetalers publiekelijk voor schut zetten.

Tung is een zakenman uit Indonesië die geen last heeft van de crisis. Sterker nog: hij strooit met geld uit een helikoper.

Dominee Francis uit Zambia slaat een handig slaatje uit financiële crisis. Onder het motto 'investeer in de Heer' roept hij gelovigen op om hun laatste centen te schenken aan de kerk, aangezien de crisis volgens hem de voorbode van de apocalyps is. Mensen geven hier massaal gehoor haan, want je weet natuurlijk maar nooit.

De Chineese meneer Zhang verzamelt karton en ander afval van de vuilnisbelt om het weer door te verkopen. Hij wordt hard geraakt door de economische crisis, omdat mensen veel minder betalen voor zijn gebruikte oude spullen. - Geproduceerd door Anna Sophie Loewenberg & Mia Lee

Gadget Dan is een 'Minuteman', een van de vrijwilligers die de Amerikaanse grens met Mexico bewaken in Campo, Californië. Ze willen de illegale immigratie stoppen, maar door de economische crisis proberen steeds minder Mexicanen Amerika binnen te komen; waardoor Dan niets meer te doen heeft.

Onze IJslandse correspondente Halla sprak met twee mensen die hun baan verloren door de crisis. Toch kwamen ze als winnaars uit de bus: ze bedachten namelijk een bordspel over de crisis dat een grote hit werd.

Burkina Faso correspondent Koffi liep mee met de waterafsluiters in Ouagadougou, verantwoordelijk voor het afsluiten van de waterleiding van wanbetalers. door de crisis hebben deze mannen steeds meer werk. - Geproduceerd door Gideon Vink & Koffi Ametepe

Alle reportages over de crisis