Metropolis

dansen

In Nederland kom je met een beetje ritmegevoel en stijve danspasjes al een heel eind op de dansvloer. In veel andere culturen gaat het er een stuk losser aan toe en wordt er wild met de billen geschud of danst het hele dorp een traditionele dans. In New York wordt de dans zelfs geleid door een 9 maanden oude baby.

Midden in de woeste bergen van Jemen woont de Hada-stam. Zij staan bekend om het kunnen uitvoeren van een gevaarlijke messendans, waar Zubayn en zijn zoon Ahmed zeer gedreven in zijn. Tijdens hun dans zwaaien vaden en zoon met hun messen in de lucht rakelings langs elkaar heen.

De passie van de Indiase Mohammed is dansen. “Als ik naar muziek luister, dan bewegen mijn voeten vanzelf.” Mohammed moest zijn passie bijna vier jaar geheim houden voor zijn familie omdat zijn geloof het niet toestaat. Hij is dansleraar en verdient hiermee een minimumloon, maar zijn familie heeft liever dat hij een ‘echte’ baan zoekt.

In Sofia, Bulgarije, is paaldansen niet langer een taboe. Het is juist hartstikke hip. Jacky en Sonya hebben de smaak goed te pakken en openden hun eigen paaldansstudio. Daar geven ze een paaldanscursus voor gewone vrouwen. Het is niet alleen sexy, maar ook nog eens supersportief.

Als albino heb je het onder de zwarte bevolking van Kameroen niet altijd makkelijk. Albino Billy weet dankzij de dansmoves van Michael Jackson respect van zijn omgeving te winnen. Hij gaat dan ook door het leven als Billy Jackson, de Kameroense versie van zijn grote held.

https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_601118~billy-jackson-in-kameroen-metropolis~.html

In de Zuid-Afrikaanse sloppenwijk Orange Farm is het moeilijk om van de drugs en criminaliteit af te blijven. Pele heeft zijn crimele activiteiten achter zich gelaten om te gaan dansen op de strakke ritmes van de Pantsula. Hij is geen bad-guy meer, maar wordt bemind door de buurtbewoonsters.

De Mexicaanse Jose Louis heeft Lullis al meer dan 30 jaar geleden leren kennen tijdens het dansen. Vanaf dat moment zijn ze minnaars en gaan ieder weekend samen dansen. Ook al worden ze een dagje ouder, de dans van de liefde is er nog steeds.

De Braziliaanse Topo danst graag de Funky, een drukke, sensuele dans. Topo is getrouwd, maar kan overal waar de funky gedanst wordt vrouwen oppikken. Ook al gaat zijn vrouw in protest, Topo maakt zich mooi en danst de Funky met vrouwen tot diep in de ochtend.

Moet je als dansleraar al jaren ervaring hebben en een opleiding hebben gevolgd? Nee hoor, de Amerikaanse baby Ivo geeft met zijn 1,5 jaar al leiding aan professionele dansers in New York. Zijn moeder zet de muziek aan, Ivo begint te dansen en zijn volgelingen doen hem na.