Metropolis

de Ikea kast

Vanaf zijn introductie in 1978 was de goedkope boekenkast van Ikea 'Billy' een instant hit. Tussen 1978 en 2006, heeft de Zweedse Ikea 32 miljoen Billy boekenkasten verkocht. Billy is de best verkochte boekenkast ter wereld. Meer dan 400 miljoen mensen brengen per jaar een bezoek aan een Ikea-vestiging, van Beijing tot Istanboel en van Moskou tot Melbourne.

De Spaanse Marcos Moreno ging op bezoek bij Mario, een 84-jarige weduwnaar die geen familie meer heeft. Mario wordt bijgestaan door Fernando, eigenaar van een delicatessenzaak en vrijwilliger. Omdat Mario het niet meer alleen kan helpt Fernando hem met het kopen van een boekenkast.

Een jong, Chinees stelletje uit de middenklasse van Beijing heeft nieuwe meubels nodig voor in het appartement waar ze samen met hun ouders in samenwonen. Vandaar dat ze langs het Olypisch stadion naar de Ikea rijden. - Geproduceerd door Anna Sophie Loewenberg & Mia Lee.

In New York, Amerika, ontmoeten we Josh. Josh is vader van twee kinderen, waarvan hij de eerste de bijnaam C.K., of 'Career Killer' gaf. Hij praat over oude toekomstdromen en kinderen krijgen terwijl hij een Billy in elkaar zet voor het speelgoed van zijn kinderen.

Ook Turkije heeft Ikea-vestigingen. Tuncay volgt in Instanbul een grootvader die zijn kleinzoon opvoedt. Om zijn speelgoed kwijt te kunnen hebben ze een kast nodig. Een reportage over de tegenstellingen tussen modern en traditioneel in het hedendaagse Turkije.