Metropolis

de bus

Van discobussen in de binnenstad van Nairobi naar de gevaarlijke routes die buschauffeur Mohammad moet afleggen in Pakistan. Metropolis neemt je mee op bijzondere busritten.

Onze correspondent Koffi in Burkina Faso onderzocht waarom de bus eigenlijk nooit komt opdagen. De bussen blijken te zwak voor het hobbelige traject Tougan - Dî en daarom zet chauffeur Moussa nu een vrachtwagen in. Dit is voor de passagiers - zowel mens als geit - niet erg comfortabel maar ook niet erg veilig.

De Halsema Highway in de Filipijnen is een van de gevaarlijkste snelwegen ter wereld. Dit komt door stenen die op het wegdek vallen, het ontbreken van vangrails en de extreme mist die hoog in de bergen kan ontstaan. Ondanks alle gevaren doet chauffeur Dennis zijn best.

De Israelische buschauffeur Yaniv Azulai op lijn 160 vervoert settlers van Jeruzalem naar Hebron. De Palestijnen zijn echter niet zo blij met hun thuiskomen. Lijn 160 is daarom gepantserd tegen stenen en molotovcocktails. Een ritje over de heilige grond van het Wilde Oosten.

Als buschauffeur in Nairobi, Kenia moet je op meer letten dan alleen je rijvaardigheid. Of je 'swag' hebt, is minstens zo belangrijk. Zeker als je aan de bak wilt komen in een Manyanga. Deze bussen staan bekend om hun luide muziek, kleurrijke versieringen en hippe buschauffeurs. Een van hen is Saidi.

De Argentijnse supporterbus vervoert fanatieke voetbalfans naar het stadion. Stoppen voor rood is gevaarlijker dan doorrijden, want buschauffeur Tito is bang dat zijn passagiers dan ruzie krijgen met automobilisten. Vlag uit het raam, blijven toeteren om niet stil te komen staan, drank mee en op naar het stadion.

We rijden mee met buschauffeur Mohammad op een stoffige rit van Peshawar naar Landi Kotal. Opiumsmokkel, aanvallen van NATO-voertuigen richting Afghanistan, burgerslachtoffers door drones, gezondheidsproblemen door opwaaiend stof en gevaarlijke verkeerssituaties: het zijn allerlei zaken die Arif kunnen overkomen op zijn werkdag in Pakistan.