Metropolis

de voetbalwereld

Met naar schatting 3.3 miljard fans is voetbal veruit de populairste sport in de wereld. Niet alleen is het de meest bekeken sport, het is ook de sport met het grootste aantal actieve beoefenaars. Wat maakt het eenvoudige spelletje zo populair? En tot in welke uithoeken wordt de sport beoefend?

Onze correspondent Stef ging in Nicaragua opzoek naar een jongen die droomt van een carriëre als voetballer, die het talent heeft om dat ook te bereiken.

Correspondent Robin uit Berlijn ging op zoek naar bejaarde voetballers. Wat hij vond waren grijze mannen die wel erg sportief zijn.

Nitesh is een getalenteerde jonge voetballer afkomstig uit een arme familie en wijk in Bombay in India. Hij is al van Mumbai United naar de betere club Mahindra gehaald, maar hij speelt ook nog steeds voetbal op straat met zijn vrienden, op blote voeten.

Temidden van al het drugsgeweld in de favela's van Rio de Janeiro is het moeilijk dromen over je toekomst: toch droomt Alex op het voetbalveld bij de vuilstortplaats van een carrière als voetballer.

Jessica bezoekt de Feyenoord Fetteh voetbalschool in het binnenland van Ghana en spreekt met de coach Hans Pluim. De Nederlander werkt al ruim 20 jaar als voetbalcoach in Afrika en leidt nu de voetbalschool waar Feyenoord op zoek is naar nieuw Afrikaans voetbaltalent.

We volgen Jurgen en Jurmen uit Suriname. Ze willen voetballers worden en spelen voor Seryusu in het district Parra, waar Clarence Seedorf lokale jongens helpt om hun voetbaldroom te verwezenlijken. Seedorf staat de Nederlandse pers niet vaak meer te woord maar aan onze Surinaamse correspondent geeft hij in zijn eigen stadion toelichting op zijn project.

Correspondent Jelena maakte een portret van Stefan Jankovic uit Servië, hij is pas 11 jaar oud, maar bezocht al trainingskampen van A.C. Milan in Italië. In Servië wordt hij al 'de nieuwe Kaka' genoemd, naar de bekende Braziliaanse voetballer.

Onze correspondent Neveen uit Cairo sprak met Mohamed Rafaat Ibrahim. Deze Egyptische student verkoopt vlaggen van de succesvolle voetbalclub Al Ahly.

Santiago Rodriguez is een Colombiaans talent van 15 jaar. Hij speelt bij Maracaneiros in Bogota, en veel mensen zien hem het nog erg ver schoppen in de voetbalwereld. Ook Santiago zelf heeft die ambitie: toen zijn vader hem op zijn dertiende vroeg of hij militair of voetballer wilde worden, werd het voetballer.

Waarschijnlijk de ultieme droom van elke mannelijke voetballer. Op een wolkenkrabber midden in hartje centrum voetballen. Onwerkelijk haast, maar in Tokyo, Japan, kan het.