Metropolis

eindelijk volwassen

Metropolis gaat op zoek naar rituelen om volwassen te worden. Op welke leeftijd ben je in andere landen volwassen, wat houdt dat in, en hoe wordt dat gevierd?

In Peru verliest de quinceañera haar populariteit onder kinderen. Veel ouders vinden het nog geweldig om een groot feest te geven voor hun dochter als ze vijftien wordt, maar de meiden zelf vinden het ouderwets. Meylín vindt het vooral veel te duur voor haar vader.

In Zuid Afrika bezoekt Lwandi zijn Xhosa broeders die - net als hij - een twee maanden durend ritueel moeten ondergaan om volwassen te worden. Gehuld in witte klei om kwade geesten te weren, ondergaan zij een besnijdenis. - Geproduceerd door Jason Bendemann

Volwassen worden in Macedonië gaat niet onopgemerkt voorbij. 18-jarigen krijgen een groot feest, net zoals hun ouders kregen.

De leden van de Miao Bia Sha stam in China scheren hun zonen het hoofd kaal om hen in de volwassenheid in te leiden. Alles gaat eraf met een kapmes, op een staart na, die ze hun hele leven blijven dragen. En ze krijgen een geweer als ze 15 zijn.

In Bulgarije begint het echte leven pas na de middelbare school. De ultieme start van het volwassen leven is de ‘promnight’, die in Bulgarije niet onderdoet voor de gemiddelde sweet sixteen die je op MTV ziet.

In Armenië is een jongen pas een man na zijn eerste scheerbeurt. Nadat Andranik met zijn opa naar de kapper is geweest, mag hij ook eindelijk een vriendinnetje gaan zoeken. Dat is pas echt ‘the best a man can get.’

Sommige kinderen zijn op hun elfde al volwassen. Avzi werkt in Macedonië iedere dag om zijn ouders, broertjes en zusjes te onderhouden. Hij wast auto’s bij het stoplicht en naar school gaat hij niet.

De overgang naar de volwassenheid wordt in Pakistan feestelijk gevierd. Voor de eerste scheerbeurt van een jongen gaat de hele familie mee naar de barbier, om daarna alsnog te feesten.