Metropolis

genezen

Hoe wordt de wereld beter? In Nederland maken we een duidelijk onderscheid tussen reguliere gezondheidszorg en alternatieve geneeswijzen, maar in veel landen is die scheidslijn veel dunner. Een rondje beter worden over de hele wereld.

In Nicaragua wordt wrijven gezien als een normale manier van beter worden. Correspondent Stef ging mee met mensen die onder handen worden genomen op deze nogal ruwe manier van behandelen, die zelfs bij botbreuken wordt toegepast.

Hoewel in Spanje de gezondheidszorg gratis is, nemen steeds meer mensen op eigen kosten alternatieve genezers in de arm. Een van de vreemdste behandelingen daar is acupunctuur met bijen. Onze correspondent Marcos Moreno gaat langs bij Pedro, acupuncturist met bijensteken.

Het ziekenhuis Adao Pedreira Nunes in Brazilië is synoniem geworden voor eerste hulp bij schotwonden. In de wijk waar het staat is veel bendegeweld en er worden dagelijks bendeleden en onschuldige voorbijgangers naar de eerste hulp gebracht. Wesley liep een dag mee in dit ziekenhuis dat iedere maand zo'n 140 patiënten met kogels in hun lijf behandelt.

Dr. Li staat bekend als een van de beste acupunturisten van Shanghai, China. Onze correspondent bezoekte hem in het Shu Guang ziekenhuis, om er achter te komen waarom. - Geproduceerd door Bas Roeterink

Madi Kabore, vader van 29 kinderen, is een traditionele genezer. Zijn specialisme is botbreuken genezen. Met zijn blote handen en een paar stokjes zet hij in Burkina Faso de meest gecompliceerde breuken weer terug op hun plek. - Geproduceerd door Gideon Vink & Koffi Ametepe.

In Servië verkiezen veel mensen de alternatieve dokter boven de officiële dokter. Onze correspondente Jelena gaat naar een van de vele oude dames die van alles en nog wat genezen om van haar angstaanvallen af te komen.

In Iran kun je genezen door muziek: op de klanken van de traditionele Zaarmuziek wordt al het kwaad uit je lichaam verdreven.

Om van je huidproblemen af te komen ga je in Pakistan naar het 700 jaar oude heiligdom van Mangho Pir. Deze waterbron zit vol met krokodillen die het water heilig maken. Door je te wassen in het hete en koude water, ben je genezen van al je huidproblemen.

Wij gebruiken ze bij het klussen aan ons huis, maar 'dokter Boor' in het Del Camen ziekenhuis in Peru gebruikt ze voor hersenchirurgie. Uit geldgebrek werkt hij met simpele huis-, tuin- en keukenapparatuur, waaronder een handboormachine, schroevendraaiers en een flinke bijtel.

Waarschuwing: deze bijdrage bevat beeld dat als schokkend ervaren kan worden. De Filipijnse Jun Labo beweert dat hij mensen geneest door ze te opereren met de blote hand. Onze correspondenten Barbara Politsch en J.P. waren aanwezig bij een van zijn -nogal bloederige- 'operaties'.