Metropolis

gevaar

Angst en veiligheid zijn big business geworden in Nederland. Beveiligingsbedrijfjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat voor rol speelt veiligheid in de rest van de wereld? Waar zijn mensen bang voor, en hoe wapenen ze zich daartegen?

Het huis van deze familie in Letland staat op een bijzonder ongelukkige plek naast de snelweg. Al drie keer reed er een auto op in. Dus nu beschermen de bewoners het huis met felle verf, verkeersborden en reflectoren.

Voor vrouwen in Jakarta in Indonesië is het niet veilig om in het donker alleen over straat te gaan. Om te leren hun mannetje te staan, volgen deze tengere dames een cursus zelfverdediging.

In Amerika is wapenbezit op veel plaatsen heel normaal. Sommige mensen hebben wapens extra hard nodig. De lesbiennes in deze reportage gebruiken ze graag om hun vijanden mee naar huis te sturen in 'a big rubber baggy'. (Alle genoemde cijfers zijn afkomstig uit FBI rapporten en New York Times analyses).

Deze mensenrechtenactivist in Colombia wordt door paramilitairen bedreigd. Daarom gaat hij altijd op stap met een persoonlijke lijfwacht. Niet zo leuk wanneer hij met een meisje wil zijn.

In Mexico barst het van de schietgrage types. Dit zorgt voor veel onveilige situaties op straat. Kinderen leren daarom op school hoe ze zich moeten beschermen tegen rondvliegende kogels

Het Japanse Tokio is een van de veiligste steden op aarde. Geweld op straat zie je bijna niet, maar de Guardian Angels willen het toch nog veiliger maken. Soms komen ze niet verder dan het opruimen van wat zwerfafval.

In de donkerste straatjes van San Francisco, Amerika, zijn naast de drugsverslaafden ook beschermengelen actief. Zij proberen de buurt veiliger te maken, crackpijp voor crackpijp.

Zuid Afrika is in veel opzichten een onveilig land. Misdaad is zo’n groot probleem dat het ook een lucratieve business is geworden. Deze dames hebben een bedrijf dat de troep van criminelen opruimt. Als het gevaar is geweken, maken zij de plaats delict weer schoon.

Ieder jaar belanden er Roemenen in het ziekenhuis als gevolg van de beet van een zwerfhond. Uit angst voor nog meer slachtoffers worden hondenjagers erop uitgestuurd om ze te vangen.