Metropolis

girlpower

Vrouwen die het heft in eigen hand nemen. In Nederland kijkt niemand meer gek op van een vrouwelijke piloot, soldaat of burgemeester. Alleen de betaling van vrouwen en het aantal vrouwen aan de top blijft nog achter. Wij vinden in Nederland dat we heel ver zijn met de vrouwenemancipatie, maar hoe ver zijn ze in andere landen?

Dat in Nicaragua vrouwen de hoeksteen van de samenleving zijn, zien we in dit verhaal over mevrouw Leonor. In haar eentje doet ze de was voor de hele buurt om haar werkloze man te onderhouden. Zij werkt vijftien uur per dag terwijl haar man zittend voor de deur zijn dagen slijt. Ze zegt niets liever te doen dan zo keihard werken.

Als er een ding in Spanje echt aan mannen toebehoort, is het stierenvechten. Mevrouw Paz Vega is in de Spaanse geschiedenis een van de zes uitzonderingen op die regel: ze is een talentvolle matadora die met gemak twee stieren van 400 kilo aankan.

Het Israëlische leger heeft, ondanks dat zowel mannen als vrouwen dienstplicht hebben, de reputatie een chauvinistisch mannenbolwerk te zijn. Het was voor de soldaten in dit verhaal dan ook even wennen toen ze ineens moesten luisteren naar een vrouwelijke commandant. Inmiddels hebben de vrouwelijke soldaten respect verdiend en zien de mannen er zelfs de voordelen van in.

Wat doe je als moderne Libanese vrouw die genoeg heeft van al die vervelende, dikke en vrouwonvriendelijke taxichauffeurs in je stad? Simpel: je richt je eigen taxibedrijf op, speciaal voor vrouwen, door vrouwen: Pink Taxi.

Een eeuwenoud ritueel zorgt in Mexico voor de nodige strijd tussen mannen en vrouwen. Waren vrouwen voorheen uitgesloten van dit ritueel waarbij door de lucht gezweefd wordt om zo de zon te vernieuwen, sinds enige tijd bestaat er een speciale vrouwen zweefgroep. Dit tot grote ergernis van de mannelijke zwevers.

Op zoek naar een krachtige vrouw in zijn land, stuitte correspondent Mogib op Fazea, een hoogzwangere vrouw die vanwege ernstige mishandelingen door haar echtgenoot van hem probeert te scheiden. Helaas heb je als vrouw in Yemen niet veel in te brengen tegen de wil van een man. Daardoor bevalt Fazea in haar eentje en moet ook nog alle zorg dragen voor haar zes andere kinderen.

Het Filipijnse politieteam van Aling bestaat enkel uit vrouwen. Of ze nou omgaan met grof geweld of slachtoffers daarvan, hun vrouwelijke kwaliteiten komen in beide gevallen goed van pas. Correspondenten Barbara Politsch en Trox ontmoeten hoofdagente Yolanda.

De vrouwen in Zuid Afrika schrikken niet terug van een beetje geweld. Ze doen er alles aan om de criminele wijk Mitchell Plains voor hun kinderen veilig te maken, soms met gevaar voor eigen leven.