Metropolis

gokken

In deze uitzending van Metropolis wagen onze correspondenten op allerlei verschillende manieren een gokje. Van de hanengevechten in Nicaragua tot de lootjesverkoper in Addis Abeba, en van het gokken op sportuitslagen in Macedonië tot de worstelende Indianenvrouwtjes uit Bolivia: overal ter wereld vergokken mensen hun geld op een andere manier.

In Nicaragua zijn hanengevechten erg populair. De hanen worden uitgerust met scherpe metalen klauwen aan hun poten en gaan elkaar te lijf voor een groot publiek. Er wordt grof geld ingezet op de uitkomst van zulke gevechten. Stef Biemans ging voor ons kijken in de hanen-arena.

In Jakarta, Indonesië, verkoopt Ruth kaartjes voor de illegale lotto. Zelf gokt ze ook mee, en ze geeft haar klanten ook adviezen over welke cijfers volgens haar meer kans maken. Ze heeft namelijk ook voorspellende dromen over de lotto...

In Macedonië schieten de Sport Cafe's als paddestoelen uit de grond. Wedden op sportwedstrijden is er immens populair. Zarko volgde voor Metropolis Yasko Aceski, een professionele gokker die liever aan het wedden is in het sport café; dan dat hij thuis zit bij zijn vrouw.

De veertienjarige Ashmelash uit Addis Abeba, Ethiopië, runt zijn eigen kleine straatloterij. Hoewel hij af en toe moet rennen voor de politie en oudere jongens hem soms beroven, verdient hij er een aardige boterham mee. Hij heeft dan ook een paar geheime trucjes om te garanderen dat hij winst blijft maken...

We ontmoeten in Georgië Lasha. Vroeger was hij een gokverslaafde en zette hij grof geld in op voetbalwedstrijden. Toen hij bijna zijn huis en ongeveer 5000 dollar verloor bij het wedden op een voetbalwedstrijd, besloot hij nooit meer om geld te wedden. Nu gokt hij alleen nog maar om bier.

Mevrouw Lopez uit Venezuela ziet overal tekens, die haar vertellen welke cijfers getrokken gaan worden in de loterij. Ze speelt dan ook mee in vijf loterijen tegelijk.