Metropolis

goud

Metropolis gaat op zoek naar het meest begeerde edelmetaal ter wereld: goud. Wie eenmaal door de goudkoorts bevangen is, wil altijd meer. Zo heeft goudgek Arie in Duitsland zijn hele huis van top tot teen laten vergulden en parkeert goudzoeker Dan in Amerika zijn camper dagelijks naast een beekje om daarin naar goud te zoeken.

Omdat het zoeken naar goud zwaar en gevaarlijk werk is, heeft Arsène uit Burkina Faso ervoor gekozen opkoper te worden. Hiermee laat hij het risicovolle graafwerk over aan anderen en hij verdient ook nog eens meer van de goudhandel. In zijn kantoortje naast de mijn weegt hij het gevonden goud kritisch af en schat het op waarde.

Als de goudsmeden van de Gold Mall in Karachi gaan bidden, spoelen er kleine gouddeeltjes weg bij het handenwassen. Onder de Gold Mall bevindt zich dan ook een heel andere goudwereld. Jonge armoedzaaiers duiken in de stinkende riolen van Karachi, Pakistan, op zoek naar weggespoelde goudkorrels.

De Duitse goudgek Arie heeft alles wat maar mogelijk is verguld in zijn huis. Nu zijn zelfs de scharnieren van het toilet aan de beurt. Dit laat hij doen door de goudblonde vergulder Sebastian. Met zijn bedrijfje kan hij alles voorzien van een laagje goud. “De laatste trend? Gouden iPhones. Al voor 400 euro kan ik je telefoontje vergulden,”

In Senegal zoek jong en oud in het dorpje Bantaco naar goud. Omdat het vinden van goud meer geld oplevert dan naar school gaan, blijven kinderen regelmatig weg van school om hun ouders te helpen in de zoektocht. Mamadou laat zien hoe hij samen met zijn ouders naar goud zoekt.

Een trouwring als gouden sieraad of een paar gouden oorbellen kom je bij veel mensen wel tegen, maar vergeleken bij Samrat uit India valt dat in het niets. Hij draagt elke dag acht kilo aan gouden sieraden. Hij heeft het geërfd van zijn voorouders en draagt het nu met trots.

Nu Guem Hyun is ballerina en haar naam betekent ‘goud’. Om een mooie huid te krijgen doet ze haar naam eer aan met een gezichtsbehandeling met echt bladgoud. In de Zuid-Koreaanse cultuur staat een witte huid voor veel aanzien. Haar collega's zijn dan ook maar wat jaloers op haar glanzende, bleke huid.

De Amerikaanse Dan Durack heeft de goudkoorts flink te pakken. Hij kreeg het 18 jaar geleden op zijn heupen door het prachtige metaal. Sindsdien beheerst het zoeken naar goud Dan’s leven. Hij kocht een camper en struint nu dag in dag uit met zijn honden tussen de rotsen van de rivier, op zoek naar minuscule korreltjes goud.