Metropolis

haar

Laat je het staan of scheer je het af? Verdien je er geld mee of offer je het in ruil voor een gelukkig leven? In deze uitzending: bijzondere gebruiken rondom haar. Van goddelijk gebaar tot handelswaar.

Het eerste kappersbezoek van een kind in India is een hele belangrijke. Het haar wordt geschoren en geofferd in een tempel, wat voor geluk in het leven moet zorgen. Lokale pruikenmakers doen er vervolgens ook hun voordeel mee.

Sinds de val van het strenge regime van de Taliban mag een Afghaanse man zelf weten hoe hij zijn baard draagt. Het is het niet langer verplicht een lange baard te hebben. Ondanks deze vrijheid is niet iedereen het eens met de sindsdien hippe, korte baarden.

Streng orthodoxe joodse vrouwen mogen volgens de traditie na hun huwelijk hun haar niet meer tonen in het openbaar. Om er toch mooi uit te kunnen blijven zien hebben ze een handige oplossing: ze dragen levensechte pruiken van echt haar.

Een echte man in Pakistan is in het bezit van een flinke bos borsthaar. Correspondent Kazim bezoekt zo’n man. Trots als een pauw toont hij het haar op zijn borst en demonstreert de vele crèmespoelingen en shampoos die helpen het haar glanzend en krullend te houden.

Een portret over twee boezemvrienden met verschillende haardracht. Op straat in Sao Paulo vertelt de ene hoe het is om kort haar te hebben en de ander het is om een afro te hebben.

In het dorpje Veles in Macedonië hebben jongens kort haar en meisjes lang haar. Correspondente Biljana gaat op bezoek bij een radio-dj die hier lak aan heeft. Elke ochtend staat hij extra vroeg op om de sierkuif, die hem de bijnaam ‘Ace Ventura’ geeft, overeind te kammen.

Scholen in Laos stellen strenge eisen aan hun leerlingen. Een student mag alleen deel nemen aan de examenperiode als hij of zij juist gekleed en gekapt is. Dit betekent dat Nout zich netjes moet kleden en haar rood geverfde haar terug moet kleuren naar de oorspronkelijke kleur: zwart.

Jaarlijks gaat er veel geld om in de Keniaanse haarindustrie. Natuurlijk kroeshaar wordt geassocieerd met armoede, want wie geld bezit laat zijn haar stijlen. Jen is een zo geheten ‘celebrity hairstylist.’ Met de uit Azië en Brazilië afkomstige haarstukjes maakt zij van elk kapsel een celebrity-kapsel.

In Brazilië bestaan veel vooroordelen over kroeshaar. Dikwijls willen Braziliaanse vrouwen met kroeshaar er uit zien als blanke modellen en actrices. Daarom besteden zij veel geld en tijd aan hun haar.

Volgens Fred Penales is het een “win-win situatie”. Deze glamour kapper op de Filipijnen zet straatwervers uit, die in de buitenwijken op zoek gaan naar mooi haar. Tegen betaling knippen zij dit haar, dat later in de vorm van extensions voor veel geld wordt verkocht in zijn chique kapperszaak. - Geproduceerd door Yildiray Kaya