Metropolis

hangplekken

In Suriname komen jongeren op zaterdagavond samen bij het tankstation voordat ze gaan stappen. In Letland hangt jong en oud samen in de banja, een sauna, waar ze alle roddels van de dag doornemen. En in New York doen ze aan old-school hangen: in een rollerdisco zoals in de jaren zeventig.

In Letland is banjabezoek een populaire vrijetijdsbesteding. Deel van het banja-ritueel is jezelf slaan of geslagen worden met berkentakken. Deze traditionele russische sauna's zijn ontmoetingsplaatsen waar jong en oud gesprekken voeren over alles en niets.

In de jaren tachtig stikte het van de rolschaatsdisco's in Amerika, en waren het populaire ontmoetingsplaatsen. De gloriedagen van het rolschaatsen zijn al lang voorbij maar op de allerlaatste rollerdisco in New York voelen de pioniers van toen zich nog altijd 15 jaar.

On-the-run is de naam van een parkeerplaats en tankstation waar veel jongeren in Paramaribo 's avonds naartoe komen om elkaar te ontmoeten, te praten en te flirten voordat ze uitgaan. Correspondent Idi ging er de typisch Surinaamse sfeer proeven.

Onze Colombiaanse correspondent Leo ging naar een van de leukste pleintjes in Bogota, waar zangers, fruitverkopers en een man die caviaraces houdt bij elkaar komen.