Metalheads

heavy metal

Deze keer duiken de correspondenten van Metropolis in een subcultuur met wereldwijde wortels: heavy metal. Want metalheads kom je overal tegen, ook op plekken waar je het misschien niet verwacht.

In het religieuze Jemen verwacht je geen metal. Toch is het ook een onderdeel van de cultuur, beweert onze correspondent Mogib. Maar de Jemenieten nemen het woord ‘metal’ letterlijk. Geen headbangen op snelle gitaartjes, maar dansen op muziek van metalen pannen. Maak kennis met de Jemenitische ‘metal muziek’.

In Amerika vond correspondent Josh keurige metaljongens. De leden van de beginnende metalband All A Dream komen uit het godvrezende stadje Anderson in South Carolina. En zo’n oase van rust, reinheid en regelmaat is natuurlijk oersaai voor een paar puberjongens op zoek naar een verzetje.

In Botswana heeft metalhead Gunsmoke zich het metalhead stijltje helemaal eigen gemaakt. Gehuld in zwarte, leren cowboykleren headbangt hij op metalfeesten in de hoofdstad Gaborone. Maar hij lijkt gevaarlijker dan hij is, want overdag knuffelt Gunsmoke het liefst met zijn konijntjes.

In China is vrije expressie steeds meer in opkomst. Maar jezelf uiten met metal muziek gaat voor de meesten te ver. De langharige Chinese 'Zombie' trekt zich daar niets van aan. Vol trots paradeert hij door de straten, gehuld in zwarte leren kleding en metal accessoires. Voor een concert zet zijn vriendin hem in de make up.

In de Filipijnen zijn metalheads zeldzaam, maar ze bestaan. Zoals Ricky, ook wel de 'Metal Lord' genoemd. Zijn trots was zijn lange haar, maar na lang zeuren van zijn vrouw heeft hij het afgeknipt om van het gezanik af te zijn. Nu gebruikt hij het als haarstuk bij metal concerten, om goed te kunnen headbangen.

Carlos uit Spanje heeft een ruig rocker uiterlijk en is gek op motoren, maar ook op Jezus Christus. Gewapend met Metal Bijbels en Biker Bijbels die speciaal voor die doelgroepen zijn gemaakt, verspreidt hij het woord van de Heer in motorclubs.