Metropolis

het perfecte lichaam

Van oost tot west en van arm tot rijk, over de hele wereld gaan mensen steeds verder in hun streven naar het perfecte lichaam. Hoe dat perfecte lichaam eruit ziet verschilt van cultuur tot cultuur. De correspondenten laten zien wat er bij hen in de buurt aan het lichaam wordt verbouwd om het lokale schoonheidsideaal zo dicht mogelijk te benaderen.

Een wespentaille is waar het om draait in Nicaragua. Daar doen vrouwen alles aan om die taille te krijgen. Van riemen bij het sporten tot een vijfdaagse kuur waar je gips om je middel krijgt.

Het heeft de kleur van benzine, is een middel dat normaal voor paarden gebruikt wordt, maar wordt ook gebruikt door mensen die aan haarverlies lijden. Onze Spanje correspondent Marcos onderzoekt waar dit paardenmiddel vandaan komt en wat het precies doet.

De typisch Armeense neus is groot, lang en/of krom, en lang niet iedere Armeen is er trots op. Dr. Karen Danielyan is een van de doktoren in Armenië die neusoperaties uitvoert. Ze heeft zelfs een competitie georganiseerd: ieder jaar verbouwt ze helemaal gratis de meest Armeense neus van het land.

Terwijl de vrouwen hier in Nederland er liever vanaf willen, worden brede heupen en dikke billen in Zambia als aantrekkelijk gezien. Vrouwen doen daar alles om hun heupen breder te maken.

Elk land heeft zijn eigen manieren om aan het lokale schoonheidsideaal te voldoen. Zo ook in China. Daar volgt onze correspondente Mia Lee een vrouw die een dubbele ooglidoperatie wilt uitvoeren. Veel vrouwen in China voeren deze operatie uit om hun ogen groter en dus sprekender te maken. - Geproduceerd door Anna Sophie Loewenberg & Mia Lee

Meisjes uit de sloppenwijken in Brazilië die geen ritje naar het strand kunnen veroorloven, zien zich gedwongen te zonnen op de daken van de favela. Speciaal voor deze meiden is er nu de Miss Favelaverkiezingen.

Onze correspondente Selma gaat op zoek naar wat Marokkanen doen om het perfecte lichaam te krijgen. Ze kwam terecht in de tatoeage-scene en sprak met een aantal mensen die tatoeages laten zetten. Ondanks dat het volgens de Islamitische regels niet toegestaan is om op deze manier veranderingen in je lichaam aan te brengen, kiezen veel jongeren toch voor deze vorm van lichaamsversiering.

Om een perfect lichaam te creëren ga je naar de sportschool. Niet op het platteland van Kenia: daar bouw je gewoon zelf van een hoop stenen, een paar metalen staven en wat planken een volledige sportschool-inrichting.

Onze correspondent Tamer volgt de Turkse machoman Murat. Op aandringen van zijn vrouw wordt Murat richting de schoonheidssalon gestuurd. Hier krijgt hij een manicure en pedicure, wordt zijn gezicht gereinigd en worden de overtollige haartjes op de rug geharst. Auw!