Metropolis

varkens

Metropolis neemt een kijkje bij misschien wel het meest miskende dier in onze voedselketen: het varken. In het islamitische Indonesië verbergen varkensboeren hun dieren voor de buren. En hier in Nederland, waar varkens houden geen schande is, zie je die beesten behalve op je bord ook bijna nooit. Waar zijn toch al die varkens?

Andrea uit Sao Paulo, Brazilië, heeft wel hele bijzondere huisdieren: de varkentjes Jamon en Nero. Ze worden gezien als de kinderen van het gezin en dus ook zo behandeld. Zo heeft Andrea een kledingkast vol leuke matchende outfits voor het duo: ‘Mijn moeder deed dat bij mij ook, dus waarom zou ik dat niet bij hen doen?’

Maeda uit Mikame in Japan gebruikt varkens om zijn dorp voor toeristen op de kaart te zetten. De ex-varkensboer organiseert de varkensrodeo op het jaarlijkse zomerfestival. De attractie is uitgegroeid tot het populairste onderdeel van het feest en bezoekers staan uren in de rij om mee te mogen doen. “Er mogen maar 40 rondjes gemaakt worden op het varken, anders is het zielig,” meent de varkensexploitant.

In Mongolië wordt gefluisterd dat het drinken van varkensmelk je van je alcoholverslaving af zou helpen. De man van Tugsuu is sinds een sportongeval zeven jaar geleden flink aan de drank gegaan. Zij wil haar man daarom stiekem varkensmelk laten drinken, maar dan moet zij eerst haar varkens zien te melken - een onmogelijke taak volgens sommigen.

Bij de Mangyan-stam in de Bongabong bergen in de Filipijnen worden varkens gebruikt om je zonden te verdrijven. Bij Oynan is dat nodig, omdat zijn gewassen opgegeten worden door de ratten. Oynan moet daarom samen met zijn dorp zijn varkentje Udok opofferen in het ritueel dat Daniw heet: wanneer de zonden van het dorp op Udok zijn overgebracht, wordt het varkentje geslagen, levend verbrand en vervolgens opgegeten.

Yulianto uit Indonesië is moslim en de schande van zijn dorp. Hij fokt namelijk varkens, de dieren die door moslims het allermeest gehaat worden. Zijn vrouw en zoons schamen zich voor de baan van hun man en vader, en mede-moslims uit de buurt proberen hem ook in te laten zien dat hij haram bezig is. Yulianto zelf wil ook veranderen, maar ziet het nu als enige manier om zijn gezin te onderhouden.