Metropolis

homoseksualiteit

In veel landen staan er jarenlange gevangenisstraffen op homoseksualiteit of zelfs de doodstraf. Onze correspondenten volgen homoseksuele mannen en vrouwen over de hele wereld.

In Bulgarije worden homo's niet écht geaccepteerd. Zelfs de grootste Popster Azis die openlijk homoseksueel is, heeft 'voor het complete plaatje' gewoon een vrouw en kind thuis.

Bij de Areyo-stam in Bolivia vinden ze homoseksualiteit een ziekte die te wijten is aan hun eten waar teveel hormonen zouden zitten. Voor de twee verliefde vrouwen in dit dorp, Teofilia en Susana, geen makkie: ze zijn de schande van het dorp.

In Amerika kan je voor alles in therapie, ook als je niet blij bent met je geaardheid. Sean is homoseksueel, maar wil daarvan af. Hij gaat in therapie, waarbij hij op een ‘normale’ manier leert omgaan met mannen. Daarna kan hij aan de volgende stap beginnen: omgaan met vrouwen.

Homo’s hebben het lastig tussen de vele macho’s in Mexico, maar in Juchitan de Zaragoza hebben homo's een andere manier gevonden om hun geaardheid te uiten. Ze noemen zichzelf muxes: mannen die zich als vrouw kleden en gedragen.

Niet alles is wat het lijkt: Ohn Kyia is geboren als vrouw maar opgevoed als man en zo voelt ze zich ook. Dan wordt Ohn verliefd op een vrouw. Officieel is ze nu lesbisch, althans volgens Westerse ideeën. Ohn is opgegroeid in het Aziatische Myanmar, waar ze daar anders over denken.

Kid uit Kenya is één van de weinige lesbiennes die openlijk voor haar geaardheid uit komt. Veel homoseksuele Kenianen zitten nog in de kast, anders zouden ze de ergste verwensingen naar hun hoofd gesmeten krijgen. Maar Kid kon na twee jaar huwelijk met een man haar geheim niet langer verbergen.

Wendelinus is de enige homo in zijn dorp in Namibië, waar ze liever niks willen weten van homoseksualiteit. Wanneer hij als één van de eerste Afrikaanse mannen meedoet aan de Mr. Gay World verkiezing in Zuid-Afrika, gaat er een wereld vol mooie mannen voor hem open.