Metropolis

humor

Waar lacht de wereld om? Niets is zo cultureel bepaald als humor. De correspondenten laten zien wat er bij hen grappig wordt gevonden en welke rol humor speelt in hun samenleving.

In Nicaragua zien we een traditionele vorm van humor: een reuzin en een dwerg halen begeleid door een band allerlei grappen er grollen uit op straat en vermaken daarmee het publiek dat buiten op de terrassen zit.

De Russische minderheid in Letland roert zich ook op komisch gebied. Correspondente Natalia ging langs bij het russische duo Sasha en Sasha: "De woorden 'Letse humor' zijn net zoiets als 'Servische Porsche'. Het bestaat niet.

Lachen is gezond volgens JC en Andrew, twee komieken die door Zambia trekken om de mensen gezond te houden door grappen te maken en politici op de hak te nemen.

Ze doet allerlei stemmetjes, trekt gekke bekken en vertelt goede grappen: ontmoet Barthi, de grappigste vrouw van India, winnares van de populaire comedy-talentenjacht Laughter Challenge.

Bij bier horen grappen, vinden ze in Burkina Faso. Mevrouw Kambou en meneer Godbie zijn stemmingmakers, ze maken grappen met alle bezoekers van de biermarkt en worden in ruil hiervoor rijkelijk van kommen bier voorzien door de bierverkopers. - Geproduceerd door Gideon Vink & Koffi Ametepe.

Onze Libanese team laat ons zien waar Libanezen om lachen: de zeer populaire televisieshow "14, 8, en wij", die politieke satire brengt, voorzover mogelijk binnen de mogelijkheden van de Libanese wet.

Je bent grappig of je bent het niet. Of kun je het toch leren? In Japan schrijven zich ieder jaar zo'n 1000 leerlingen in op de komiekenschool van Owarai, om de kneepjes van de comedy onder de knie te krijgen.

Sae-Gyun Park is een jonge komiek in Zuid-Korea. Naast zijn studie treed hij vaak op in Daehakro, een universiteitscafé, waar studenten komen genieten van typisch Koreaanse humor.

Onze nieuwe correspondent LG uit Zuid-Afrika maakte dit filmpje met een zwarte en een witte komiek uit Zuid-Afrika, die laten zien hoe Zuid-Afrika zelfs op het gebied van humor nog altijd verdeeld is. Of juist niet?