Metropolis

ik hou van Holland

Iedere week kijken wij vanuit Nederland naar de wereld, maar wat vindt de wereld eigenlijk van ons? Koud kikkerlandje of wietwalhalla? In Nicaragua ontmoeten we twee fans van André Rieu, in Peru een boer die Hollandse hits draait voor zijn bonte Hollandse koeien en in Afghanistan een man die helemaal niet te spreken is over 'onze jongens'.

De jonge Chinese tekenares Huang Xiao Huang wil niets liever dan verhuizen naar Nederland. Ze acht Holland een paradijs op aarde met zijn coffeeshops, seksmusea en “mensen die elkaar alles vergeven.” - Geproduceerd door Bas Roeterink

Sabie Frouwke uit Mexico-Stad heeft een Nederlandse oma, afkomstig uit Volendam. Sabie is zo trots op haar wortels, dat ze iedere dag in Volendamse klederdracht naar haar werk gaat en geen ander schoeisel verdragen dan klompen.

Wat doe je als je wilt dat je koeien meer melk geven? Dan doe zoals in ons koeienlandje: je praat Nederlands met ze. Volgens deze Peruaanse boer worden ze daar blij van en een gelukkige koe is veel productiever.

In Bulgarije ligt een dorpje wat ‘Klein Holland’ genoemd wordt. Ooit vestigden een paar Nederlanders zich tijdens de zomermaanden in het dorp. Ondertussen staan er zo’n 40 huizen van Nederlanders. Mevrouw Milka maakt hun huizen schoon, die vaak nog mooier zijn dan die van de lokale bevolking.

We vonden al eens een fan van Berdien Stenberg in een Chinese taxi, maar er zijn meer Hollandse artiesten die het goed doen over de grens. Dit Nicaraguaanse echtpaar is al jaren fan van André Rieu en heeft al zijn cd’s en dvd’s.

De Roemeense Sebastian en Razvan hebben een bijzondere hobby. Ze importeren kapotte fietsen uit Amsterdam en knappen die eigenhandig op in hun slaapkamers. Gratis en voor niks delen ze de fietsen uit aan stadsgenoten, om de fiets als vervoermiddel in Boekarest in ere te herstellen.