Metropolis

In Bad

We duiken met Metropolis onder de douche en we dompelen ons onder in bad. We gaan mee met badderende wereldburgers. Zo neemt Surjan uit India ruim de tijd voor zijn badritueel in een heilige vijver op 700 kilometer van zijn huis. Maar hij gaat dan ook voor de helende werking van het heilige water.

Surjan uit India brengt een maandelijks bezoekje aan de heilige vijver bij de Gouden Tempel in Amritsar. Hij gelooft in de helende werking van het heilige water, en hoopt dat de pijn in zijn voeten daarmee verdwijnt. “Ik geloof sterk dat het baden en het aanbidden mijn pijn zullen wegnemen,” zegt Surjan.

De Japanse familie Konda bezoekt een traditionele warmwaterbron met een twist. Ze komen niet voor de deugden van gemineraliseerd water, maar laten zich besproeien met koffie en wijn. "Het is gewoon leuk om je onder te dompelen in een vreemde vloeistof," aldus mevrouw Konda.

Ali uit Jemen heeft een badkamer in zijn huis, maar weigert om er iedere dag in te douchen. Eens per week baddert hij in een rivier in de buurt. Hij vindt dat belangrijk omdat zijn grootouders het ook deden. Daarom neemt hij ook zijn zoontje mee, zodat hij de traditie kan voortzetten.

Mauricio is een zwerver uit Colombia. Ondanks dat je niet mag baden in het openbaar doet Mauricio het toch. Want hij wast zich liever in de fontein op het plein Las Aguas in Bogotá dan bij de daklozenopvang.

De 19-jarige mama Kusikei uit Kacheliba, Kenia gebruikt een mix koeienpoep en aarde om haar huis te bepleisteren. Geen wonder dat ze zich graag grondig wast na een dag werken aan haar huis. Dat doet ze in de Suam-rivier, net als de rest van het dorp.

Carlos uit de Verenigde Staten gelooft heilig in de “power of the shower”. Na een dag op straat is er voor deze dakloze New Yorker niets lekkerder dan een warme douche. Carlos wast zich in de opvang van de Franciscaner broeders in de Bronx. “Je moet schoon zijn, dat is je basis. Daarmee laat je zien dat je je leven weer wilt opbouwen,” legt Carlos uit.

Professor Vadim gaat iedere dinsdag naar een speciale wasplek in Moskou. Rusland: de banja. Een banja is een traditioneel Russisch stoombad. Het schijnt goed te zijn voor je bloeddruk, maar nog beter is de gezellige sfeer die er hangt in de banja waar professor Volya met zijn vrienden ontspant.