Metropolis

de gevangenis

Waar ter wereld kun je het beste gevangen zitten? En waar vooral niet? Metropolis draait deze week wereldwijd de bak in en verkent de verschillen tussen gevangenissen over de hele wereld.

De gevangenis van San Pedro in La Paz, Bolivia, is een kleine, op zichzelf staande stad-in-een-stad in het centrum van La Paz. De gevangenen kopen of huren een cel, en er zijn vele winkeltjes in de nauwe straatjes van het gevangenisterrein, dat door een hoge muur omgeven wordt.

Gevangenisstraf in Brazilië is geen pretje. Correspondent Wesley bezoekt een gevangenis waarin honderden gevangenen op elkaar gepakt verblijven.

India-correspondent Neeraj neemt een kijkje in het grootste gevangenissencomplex in Azië: het Tahir-complex. Daar ontmoet hij gevangenen die wiet roken, tapijten weven en potten bakken: alles om de tijd te vergeten en de gedachten niet te ver af te laten dwalen.

Onze Servische correspondente Jelena gaat op bezoek in de enige vrouwengevangenis van Servië. Daar ontmoet ze Ljiljana Hravatin, een vrouw die haar man liet vermoorden en nu een straf van dertien jaar uitzit.

Correspondent Zarko uit Macedonië neemt een kijkje in een grote Macedonische gevangenis.

Correspondent Leo bezocht een Colombiaanse vrouwengevangenis, waar ze ieder jaar een voetbaltoernooi tussen de verschillende afdelingen houden. De onderlinge rivaliteit is enorm.

In Polen krijgen gevangenen door de Slavekstichting de kans om 10 dagen uit de gevangenis te zijn: ze lopen een bedevaart van 300 kilometer en nemen tijdens die toch ook een gehandicapte onder hun hoede.

Onze Israëlische correspondent Yoav bezocht de Maasyiau-gevangenis in Israel. Hij wilde leren wat de mores waren in de bajes, maar kwam in heel iets anders terecht...

In Kenia bestaat de doodstraf officieel nog wel, maar wordt hij niet meer uitgevoerd. Dat gaf gevangene Pauline uit dit item van correspondente Bertha de kans om schoonheidskoningin van haar gevangenis te worden.

In de gevangenis van Volterra in Italië vindt ieder jaar een bijzondere gebeurtenis plaats: de gevangenen, merendeels maffiabazen, leden van de Napolitaanse camorra en moordenaars, houden een theaterfestival en spelen zelf alle rollen.