Metropolis

Jezus

Jezus leeft! We treden letterlijk in de voetsporen van Jezus. Of beter gezegd: van vele Jezussen. De correspondenten gingen in hun eigen land op zoek naar de lokale Jezus. En op veel plaatsen in de wereld blijkt Jezus nog echt te bestaan.

Aan het einde van onze zoektocht belandden we in Nicaragua, waar de lokale Jezus zich beschouwt als de enige echte nieuwe Jezus. Alle anderen die dat beweren zijn slechte kopieën. En misschien heeft hij gelijk: hij heeft al een paar wonderbaarlijke genezingen op zijn naam staan.

Onze correspondente Elina in Armenië ging op zoek naar de Jezus in haar land. Ondanks dat ze daar geloven dat bijna iedere Armeense man wel op Jezus lijkt, leek het haar beter om een jongeman op te zoeken die ook Jezus speelt in films: Hovhannes Babakhanyan is de meest gewilde Jezus-acteur in Armenië.

Vince Burns is timmerman in Binghamton, New York, een stad geteisterd door werkloosheid. Daar speelt hij in het lokale theater Jesus Christ Superstar. Een rol die hem langzaamaan dichter bij Jezus brengt. Zolang de musical draait, tenminste.

De heilige stad Jeruzalem wordt al 3000 jaar bezocht door mensen die de heilige plaatsen willen zien. Heel af en toe zitten daar mensen tussen die dusdanig onder de indruk zijn dat ze bevangen worden door het mysterieuze Jeruzalem-syndroom, een stoornis waar vooral jonge protestantse toeristen aan lijden en waar lang niet iedereen in de stad blij mee is.

Jezus leeft in Senegal. Althans volgens de Islamitische groepering Layens. Zij geloven dat de profeet Issa oftewel Jezus, die ook in de Islam als profeet gezien wordt, terug is gekomen op aarde en in Senegal hof houdt.

Mario is vrachtwagenchauffeur in Peru, maar zijn grootste passie is het spelen van Jezus tijdens de passiespelen. Hij gaat hier zo erg in op dat het hem zijn huwelijk kostte. Gelukkig heeft hij nu een relatie met zijn tegenspeelster: Maria Magdelena.

Net als de andere religieuze groepen in Libanon, hebben ook de christenen een paramilitaire tak, die al sinds de burgeroorlog actief is. Zij gebruiken Jezus als het ultieme symbool van hun opofferingsbereidheid.