Metropolis

kerstmannen

Staat de kerstman symbool voor het oprukkende westerse kapitalisme? Of staat hij voor 'the spirit of giving'? Wereldwijd zocht en vond Metropolis kerstmannen om daar een antwoord op te krijgen. Van Santa University in de Verenigde Staten tot een arme kerstman uit Kenia die staat te zweten in zijn veel te warme pak: wie zijn al deze kerstmannen?

Kerstman word je niet zomaar. Hoe til je een kind op schoot? Wat zeg je als ze om een spelcomputer vragen? Je leert het allemaal op de universiteit voor kerstmannen in Connecticut in de Verenigde Staten.

Kerstman spelen is bepaald geen vetpot in Peru. Om geld te verdienen springt deze man bij wijze van een kunstje van een rots in zee. Tijdens de feestdagen trekt hij daarvoor zelfs speciaal zijn kerstmanpak aan.

Maleisië kent geen christelijke traditie, dus de kerstman is hier niet zo populair. Maar dat maakt deze kerstman alleen maar meer enthousiast. Hij betrekt zelfs zijn hele familie bij zijn werk in het winkelcentrum.

Door Stuart uit het dorpje Annan in Schotland ga je bijna weer in de kerstman geloven. Hij maakt er ieder jaar weer ontzettend veel werk van: van een arreslee met rendieren tot het eten van extra veel taarten voor het kweken van een grote kerstman-buik... Niets is hem teveel.

Ook in Tokio staat een Kerstmannen Academie. De Santa’s leren precies welke cadeautjes de kinderen het liefst uitpakken onder de boom. Daarna houden ze een optocht in de meest chique wijk van Tokio om de cadeautjes onder de aandacht te brengen van ouders met geld.

Hoewel Kerstmis een christelijk feest is, wordt het vrijgevige en vredelievende karakter van de kerstman door mensen van alle religies gewaardeerd. Ook in Libanon vonden we een kerstman.

Het kostte de Keniaanse Benjamin wat moeite om zo'n goed gevormd lichaam te krijgen, maar nu past hij eindelijk in zijn grote kerstmanpak. Daarin prijst hij de waren aan van supermarkt Ukwala in Nairobi en deelt daarbij vrijgevig snoepjes uit aan (uitsluitend!) betalende klanten.

In Italië staat de enige school op de wereld waar je kunt leren om het hulpje van de kerstman te worden. Naast het vermaken van kinderen en omgaan met rendieren, leert studente Serena ook over de geografie van Lapland en Nordic walking.