Metropolis

kippen

Een kiplekkere aflevering die laat zien dat kip een nóg veelzijdiger stukje vlees is dan je al dacht. Van witchdoktors tot haantjesgedrag in de ring, en van beauty-queens tot kippenliefde...

Kippenslager Yoel en zijn 14 kinderen wonen in de meest conservatieve wijk van Jeruzalem, Israël. Veel bewoners daar ondergaan een eeuwenoud ritueel dat met Jom Kipoer wordt uitgevoerd: een witte kip wordt drie keer boven het hoofd rondgedraaid. En dan zijn je zonden weggenomen. Mits de kip daarna kosjer geslacht wordt natuurlijk.

Het leven was vroeger zwaar voor Johnny, want hij had geen baan en geen geld. Gelukkig is dat nu voorbij, want toen hij voor een kiprestaurant in een kippenkostuum klom, is hij beroemd geworden in Peru. Maar er is één klein nadeeltje aan alle faam: hij krijgt elke dag door tientallen fans een flink pak slaag....

Midden in de drukte van New York houden de Amerikaanse Jim en Christine kippen in de tuin. Omdat New Yorkers vaak geen idee hebben waar hun voedsel vandaag komt of hoe het gemaakt wordt, willen ze hun dochters dit op deze manier leren. Maar wel op moderne wijze: ze hebben hun kuikens op internet besteld en ze worden per post bezorgd.

Dr. Ali Ngoa is een traditionele heler op het platteland van Kenia. Hij gebruikt kippen om zijn patiënten van allerlei ernstige en minder ernstige kwaaltjes te genezen. Zo kun je je laten behandelen voor lichamelijke klachten, maar bijvoorbeeld ook als je bezeten bent door de duivel. Problemen in je relatie? Dr. Ngoa is er als de kippen bij.

De Australische Alf is druk in de weer met zijn honderden kippen: hij doet ze in bad, föhnt hun veren en doet er alles aan om ze in perfecte vorm te houden. Anders maken ze in de keiharde wereld van de schoonheidswedstrijden voor kippen geen schijn van kans.

Mama Regina in Johannesburg, Zuid-Afrika verkoopt in haar township Alexandra elke dag dat wat zij het lekkerst vindt aan de kip: de voetjes, de nekken en de darmen. Ze gaan als warme broodjes over de toonbank en van de opbrengst van 10 dollar per dag zorgt ze voor haar 11 kinderen en een hele bubs kleinkinderen.

Hanengevechten zijn big business in de Filipijnen. Toen B-Boy Enriques als kind voor het eerst met zijn haan een gevecht won, was hij verkocht. Hij fokt op zijn Firebird Farm echte moordmachines. Dierenmishandeling? Hij vindt van niet, want de beestjes worden gepamperd en behandeld als topatleten.