Metropolis

kussen

In Nederland is het niet meer dan normaal om elkaar drie zoenen te geven als begroeting. Maar kussen is niet in alle culturen even vanzelfsprekend. Zo mag een verliefd stel in Pakistan elkaar niet in het openbaar kussen. De 17-jarige Karina uit Peru oefent alvast voor haar eerste kus. We tuiten de lippen en gaan op zoek naar het geheim van de kus.

Hoe hou je kussen nog spannend als je al jaren getrouwd bent? Dit stel uit Colombia gaat op les bij een kusgoeroe die met technieken van kamasutra het zoenen weer gepassioneerd maakt. “Alle zintuigen zijn erbij betrokken en daarom is ‘t het meest erotische spel.”

De 17-jarige Karina in Peru moet haar eerste kus nog krijgen. Een spannend moment, dat ze bijna als iets heiligs beschouwd. “Ik bewaar mijn eerste zoen voor de jongen met wie ik wil trouwen,” zegt Karina. Maar nu ze door een jongen mee uit gevraagd is, wil ze wel weten hoe het moet. Haar schoolvriendin Susan geeft graag een aantal belangrijke tips.

Het hele jaar door kussen vrouwen in Bulgarije het icoon van de heilige maagd Maria om te bidden voor vruchtbaarheid. De vrouwen geloven dat je sneller zwanger kunt raken door een kus. Het icoon maagd Maria wordt gekust, om zo eerbied, respect en liefde te tonen.

Marcia en haar vriendin Tânea zijn een gelukkig stel, maar zoenen in het openbaar doen ze niet zo gauw. Er wordt regelmatig agressief gereageerd op homoseksuele stellen in Brazilië. Marcia en Tânea gaan op stap vanavond en zouden best een hand in hand willen lopen of elkaar een kus geven, maar zijn bang voor de reacties.

Ober Chezi van restaurant Kiss Kiss in Beijing daagt de gasten uit midden in het restaurant tien seconden met elkaar te tongen. Er zijn inmiddels al aardig wat giebelende zoenende Chinezen overstag gegaan voor het gratis eten. De gasten mogen ook met het personeel zoenen: “Mijn tongzoentechniek is nog niet zo geweldig. Ik kan wel wat oefening gebruiken,” aldus Chezi.

Rhine in de Filipijnen selecteert voor een kunstproject wildvreemde jongens via internet met wie ze iedere minuut 24 uur achter elkaar gaat kussen. Hiermee onderzoekt Rhine wat ‘de kus als handeling’ nou eigenlijk betekent. Een bloedserieus project dus voor Rhine, al hopen de mannen die op haar oproep afkomen vaak op heel wat meer dan een zoentje.

In Pakistan is het bij wet verboden om elkaar voor het huwelijk te kussen. Ali en zijn verloofde kunnen niet zo lang wachten. Daarom moeten ze het stiekem doen. Als er even niemand in de buurt is, geven ze elkaar op een rustige plek in het park stiekeme zoentjes.

Hoe hoor je te kussen als er een camera voor je staat? Leah uit Amerika is actrice en volgt een cursus film- en theaterzoenen om de juiste filmkus onder de knie te krijgen. Ze mag oefenen met de knappe medecursist Austin. “Ik heb geluk met hem. De leraar had iedereen kunnen kiezen. Deze jongen ziet er niet slecht uit,” zegt Leah opgelucht.