Metropolis

luizenbaantjes

Waar in de wereld kun je het beste slapend rijk worden? De correspondenten van Metropolis gaan op zoek naar mensen die liever lui zijn dan moe en die met een slim plan makkelijk geld verdienen. Door creativiteit, originaliteit of door op het randje van illegaliteit te balanceren.

In Peru heeft niet iedereen een mobieltje, laat staan beltegoed. Jorge herkende dit probleem en verdient nu zijn brood door zijn telefoon op straat te verhuren aan mensen die snel een belletje willen plegen. En ondertussen heeft hij alle tijd om lekker naar de vrouwen kijken.

In Maleisië gaat het gerucht dat gekko’s medicinale krachten hebben. Zo zouden enzymen in hun bloed AIDS en huidkanker kunnen genezen. Meneer Amran is als een gek gekko’s gaan fokken en verdient nu bakken met geld aan deze kleurrijke beestjes.

Het zou geluk moeten brengen wanneer je een muntje in de Indiase Yamuna rivier gooit terwijl je op de brug rijdt. En inderdaad, het heeft Vicky en zijn vrienden al veel geluk gebracht. Met een magneet aan een touw verzamelen ze de muntjes uit de rivier waarmee ze hun families succesvol kunnen onderhouden.

In Zuid-Afrika staat je auto eigenlijk nergens veilig. Maar gelukkig is daar meneer Gunman! Voor wat kleingeld let hij op je wagen en helpt hij je indien nodig met inparkeren. Gunman neemt zijn baan serieus, maar helaas zijn er ook veel dronken ‘car guards’ die het vak een slechte naam bezorgen. - Geproduceerd door Jason Bendemann

Wat doe je als je met het hele dorp op een hoop therapeutische modder woont? Verkopen natuurlijk! De bewoners van het Roemeense Techirghiol verdienen met een beetje modder scheppen rond de 1500 euro per persoon per seizoen.

Bij een leuke manier om snel veel geld te verdienen zullen weinig mensen denken aan bedelen. Maar de Est Martin heeft daar andere gedachtes over. Als hij niet hoeft te werken trekt hij voor zijn plezier zijn zwerverskloffie aan en gaat hij op de knieën voor een paar extra munten.