Metropolis

menstruatie

In Nederland doen we of er niks aan de hand is als een vrouw ongesteld is. Ze moet gewoon door met haar activiteiten en het er vooral niet te veel over hebben. In veel andere landen ligt dit heel anders. Metropolis laat zien hoe 'die tijd van de maand' er aan toe gaat in alle uithoeken van de wereld.

Niet overal ter wereld hebben de vrouwen het slecht als ze ongesteld zijn. In Zambia krijgen de vrouwen een dag vrij tijdens hun periode. De mannen zijn daar wel eens jaloers op.

De meeste vrouwen schreeuwen niet van de daken dat ze ongesteld zijn. Maar de Amerikaanse May Ling Su wel. Zij is namelijk menstruatiekunstenares in San Francisco.

In Suriname hebben ook de mannen een probleem tijdens de menstruatie. Ze mogen dan geen door hun vrouw bereid voedsel eten. Dus leert Anthony (14) zelf koken.

Het joodse geloof in Israël schrijft niet alleen voor dat man en vrouw tijdens de menstruatie van bed gescheiden leven, ze mogen elkaar niet eens aanraken. Dat brengt in het dagelijks leven nogal wat ongemakken met zich mee.

Last van menstruatiepijn? Onregelmatig ongesteld? Ga te rade bij de kruidendokter in Iran.

In veel landen leven vrouwen geïsoleerd tijdens hun menstruatie. Maar in Nepal zelfs onder erbarmelijke omstandigheden. In een hutje naast het huis waar het nat en koud is leven ze met de angst aangevallen te worden door wilde beesten.

De Keniaanse correspondente Caren praat met de inwoners van een afgelegen dorpje over ongesteld zijn. De vrouwen hebben het moeilijk, als ze zonder maandverband een week in afzondering moeten leven.

Alle reportages over menstruatie