Metropolis

nationalisten

Metropolis gaat op zoek naar nationalisten. Want hoewel de wereld steeds kleiner lijkt te worden, betekent dat niet automatisch dat iedereen zich wereldburger voelt.

Uit protest tegen de volgens hen onjuiste berichtgeving van westerse media over de etnische conflicten in Tibet en in de provincie Xinjiang, heeft een groep jonge Chinezen een actiegroep opgericht: Anti-CNN. Deze beweging wil westerse media buiten de deur houden onder het mom van: bemoei je met je eigen zaken. - Geproduceerd door Anna Sophie Loewenberg & Mia Lee

In de overwegend links stemmende hippiestaat Vermont stuitten correspondenten Kel en Eline in de Verenigde Staten op een linkse afscheidingsbeweging. Het doel: de staat Vermont onafhankelijk verklaren. We volgen een van de leden, Jim Hogue, die vindt dat de V.S. vreselijk log en veel te conservatief zijn geworden en wil daarom met zijn groene thuisstaat zelfstandig verder.

Minoru Chicken Skin is een populaire Japanse performer die in zijn voorstellingen extreem nationalistische ideeën uitdraagt. Het publiek ziet dit als vermaak, maar veel van zijn fans vinden eigenlijk ook dat 'Chicken Skin' tenminste durft te zeggen wat zij alleen maar durven denken.

Maak kennis met de Engelse Joey Smith: een op het eerste gezicht doodnormale singer/songwriter met een boyband-achtig uiterlijk. Toch is hij geen 'normale' zanger maar een extreme nationalist en de trots van de British National Party: een extreemrechtse partij met een uitgesproken programma tegen immigranten.

Het botert nog steeds niet tussen de Franstalige Walen en Nederlandstalige Vlamingen in en rond Brussel. De Vlamingen krijgen het flink te verduren tijdens hun jaarlijkse nationalistische fietstocht; met kraaienpoten, punaises en het omdraaien van routepijlen doen sommige Franstaligen er namelijk alles aan om dit Vlaamse onderonsje te saboteren.

Ramashan Bashardost was een van de minder bekende Afghaanse presidentskandidaten tijdens de laatste verkiezingen. We volgen hem in de aanloop naar deze verkiezingen waarin hij zich als extreem nationalistisch profileert. Zijn patriottisme gaat ver: hij wil niets te maken hebben met de rest van de wereld, en alle buitenlandse legers en hulpverleners moeten het land uit.

De 85-jaar oude Ilmar uit Estland heeft duidelijke ideeën over zijn land: Estland moet een land met Esten blijven. Daarom wil hij in elke stad een speciaal contactorgaan opzetten waar Esten zich kunnen koppelen aan Esten. Zo blijft het Estse ras zuiver en kan de gepensioneerde chauffeur in alle rust oud worden.

Alle reportages over nationalisten