Metropolis

nieuw in de stad

Voor het eerst in de geschiedenis woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden - vaak in sloppenwijken - en de mondiale trek naar de stad gaat door. Wat bepaalt de kwaliteit van leven in de stad? En hoe houden we de stad leefbaar? We duiken in het stadsleven, op zoek naar nieuwe ideeën en maken de balans op. Maakt de mens de stad of maakt de stad de mens?

Andala, Maria, Nick en Dong Bing leven op vier verschillende continenten, maar ze hebben één ding gemeen: ze hebben besloten om een nieuw leven te beginnen in de grote stad. Een half jaar lang worden de vier nieuwkomers gevolgd door de correspondenten van Metropolis. Iedere nieuwkomer heeft zijn eigen droom: zondagskind Nick komt naar New York om er te slagen als acteur op Broadway, Maria is het Colombiaanse binnenland ontvlucht om in hoofdstad Bogotá te zoeken naar een veilige plek voor haar twee kinderen. Iedere nieuwkomer heeft ook zijn eigen strategie. Terwijl Dong Bing heel kieskeurig is bij het zoeken naar werk in Sjanghai, accepteert Andala in de Zambiase hoofdstad Lusaka elk baantje dat hij maar kan krijgen. Vier nieuwkomers: wie zal slagen, wie niet? En hoe ver moeten ze gaan om opgenomen te worden in de nieuwe stad?

De 28-jarige schooluitvaller Andala verruilt het Zambiaanse platteland voor hoofdstad Lusaka om geld te verdienen om zijn opleiding te kunnen afmaken. Zijn verwachtingen van de grote stad zijn hoog: hier heb je alles, in zijn eigen dorp niets.

“If you can make it there, you can make it anywhere,” zong Frank Sinatra al. Deze belofte van succes trekt dagelijks mensen uit de hele wereld naar deze metropool. Zo ook nieuwkomer Nick uit Californië.

Hoe is het nu precies afgelopen met onze nieuwkomer Nick? Correspondenten Kel en Eline maakten deze update, zes maanden nadat ze Nick voor het eerst filmden:

Onze jongste nieuwkomer Dong Bing verlaat zijn geboortedorp in de Chinese provincie Henan als het bedrijf waar hij voor werkt door de economische crisis zijn deuren moet sluiten.

Correspondenten Bas en Sunny filmden Dong Bing een paar maanden na zijn terugkeer naar het geboortedorp als hij opnieuw zijn geluk komt beproeven in Shanghai. - Geproduceerd door Bas Roeterink.