Metropolis

op pad met de politie

In Nederland is de politie je beste vriend, zo luidt althans het gezegde. Maar hoe wordt er in de rest van de wereld gedacht over Oom Agent? Onze correspondenten volgen op 12 plekken in de wereld een dag lang een politieman of –vrouw om te zien hoe er door de lokale bevolking wordt gedacht over de politie.

Haar bijnaam is La Choca, 'het Blondje', maar vergis je daardoor niet: ze is een van de strengste verkeersagenten in La Paz, Bolivia.

Onze Congolese correspondent Petna liep mee met de politie in zijn thuisstad Goma. Dat er daar altijd wel iets te doen is, blijkt wel als de agenten een groep V.N.-soldaten die een Congolees aanreden moeten beschermen tegen een woedende menigte.

Neeraj loopt een dag mee met inspecteur Joginder Singh, politieagent in New Delhi, India.

I-witness Video is een amerikaanse organisatie die videobeelden gebruikt om politiegeweld tijdens demonstraties aan de kaak te stellen. Ons New Yorkse team filmde Eileen Clancy, voorzitster van I-witness Video.

Volgens de Afghaanse agent Shapoor Shafi is het werk van politieagenten in Afghanistan anders dan in andere landen. Dat kan wel kloppen, want ze zijn de hele dag bezig met het zoeken naar 'verdachte auto's'.

De fietsbrigade van de politie in Ouagadougou in Burkina Faso is een soort buurtpolitie: op hun gemak fietsen deze mannen hun rondje door de stad om te kijken of het overal rustig is. - Geproduceerd door Gideon Vink & Koffi Ametepe.

Slavek en Aldona lijken zo weggelopen uit een poolse politieserie: Slavek is een norse 'bad cop' met een lichte stoppelbaard met aan zijn zij Aldona, een hoogblonde 'good cop' met verzorde nagels. Samen patrouilleren zij in de Warschause straten.

Onze Israëlische correspondent Yoav ging voor Metropolis een dagje mee met collega's en beste vrienden Ron en Andrew van de Israelische explosievenopruimingsdienst, die de stad veilig houden door potentiële bommen te onderzoeken en waar nodig onschadelijk te maken.

Mira Koroma is eigenlijk soap-actrice in Sierra Leone, maar ging in dienst bij de politie vanwege haar kritiek op de maatschappij.

Je zou verwachten dat er helemaal niks gebeurt in Nuuk, het stille hoofdstadje van Groenland. Toch is niets minder waar volgens agent Kasper, want ze moeten vaak zat mensen met een uitstaande boete opsporen. Gelukkig is dat niet zo moeilijk aangezien ze iedereen kennen.