Metropolis

opvoeden

Hoe dan we dat eigenlijk, opvoeden? Mag je je kinderen verwennen? Of moet je ze juist tuchtigen? De zweep er over of moet alles mogen? Metropolis reist de wereld over opzoek naar opvoedtechnieken.

In Zambia is opvoeden met harde hand nog heel normaal. Kindermishandeling is er een serieus probleem. De kinderen van meneer Phiri krijgen slaag voor iedere 'fout' die ze maken. De zweep volstaat daarbij zelfs niet meer.

De zes kinderen van dit Amish gezin in de Verenigde Staten weten van aanpakken. Iedere dag voor en na schooltijd helpen ze hun ouders met het vee of in het huishouden. Ze zouden niet anders willen.

In China is de opvoedmethode van Xin Longs' vader gebaseerd op vrijheid en gelijkheid tussen ouder en kind. Xin Long heeft hierdoor echter zoveel wijsheid verworven, dat hij nu boven zijn ouders uit stijgt. "Pa, er zit ook geen greintje filosofie in jouw gespreksstof." - Geproduceerd door Bas Roeterink

Sommige Afghaanse ouders sturen hun kinderen de straat op om geld te verdienen, omdat ze anders niet kunnen overleven. De meisjes in dit filmpje worden verkleed als jongens, zodat ze niet worden lastig gevallen tijdens het gevaarlijke werk op straat.

Kinderen op deze Poolse kleuterschool leren door middel van sprookjes. Ze worden aan hen voorgelezen of ze verzinnen ze zelf. Volgens de idealistische docenten is het belangrijk de fantasierijke wereld van het kind op deze leeftijd te ontplooien.

De Russische immigranten in Israël vinden de ideeën over opvoeding in hun nieuwe thuisland maar niks. Stijldans-lerares Rosana weet wel raad met hun kinderen. Ze leert ze dansen als de besten in haar strenge lessen: "Geef me 50 push-ups!

Alle reportages over opvoeden