Metropolis

politie

Deze week gaat Metropolis op pad met de politie. Lieve agenten, gevaarlijke agenten en corrupte agenten van over de hele wereld vertellen hun verhaal. Waar de een de politie liever ziet verdwijnen, schakelt de ander hem juist in en sommige buurten kunnen niet meer zonder.

Ze noemt zichzelf de Dr. Phil van het korps. Officer Melissa Simmons is namelijk een hele lieve agente. Ze is moeder van een dochter van 10 en is in tegenstelling tot de gemiddelde Amerikaanse agent geen dominante bromsnor, maar een betrokken troetelagent.

Nadat de vader van de 8-jarige Indische Animesh overleed, werd het jongetje in zijn vader’s plaats op het bureau in dienst genomen. Hij gaat een keer per twee dagen naar school, de andere dagen paradeert hij in uniform door het politiebureau en verdient hij geld als kinderagent om zijn familie te onderhouden.

Met zijn pistool genaamd ‘Dirty Harry’ binnen handbereik heeft Roland een gevaarlijke reputatie. Hij is geen politieagent, maar doet wel het werk wat de dienders in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg nalaten: de inwoners beschermen. Roland heeft hier een speciaal talent voor, dat hij ontwikkelde in de gevangenis waar hij vastzat voor bankovervallen.

“Als iedereen smeergeld aan neemt, dan hoef ik me toch niet schuldig te voelen?” zegt Wazir nadat hij een automobilist zonder rijbewijs om een paar rupees heeft gevraagd om zijn ‘thee’ te kunnen betalen. Wazir moet smeergeld aannemen om zijn magere agentensalaris aan te vullen. Hij mag dan wel corrupt zijn, de zingende verkeersagent zorgt voor een vrolijke noot op het drukke kruispunt in Karachi, Pakistan. 

De overheid in Brazilië probeert orde op zaken te stellen in de favela’s in Rio. Daarom gaat de zwaarbewapende elite-eenheid BOPE op zoek naar drugsbazen in de sloppenwijken. "De drugshandelaren maakten hier vroeger de dienst uit, maar het is nog steeds geen schoon gebied,” zegt BOPE-agent Germano.