Metropolis

probleemwijken

Kanaleneiland, Bos en Lommer en Woensel-West: de laatste jaren gaat het hier steeds over probleemwijken. De correspondenten gaan op zoek naar buitenlandse oplossingen. Hoe gaan ze in Rio of New York om met hun prachtwijken?

Onze correspondent Stef laat zien hoe ze in Nicaragua hun probleemwijken opknappen: de politie laadt alle vermeende alcoholisten in de achterbak en neemt ze mee naar het bureau voor een 'behandeling', wat voornamelijk neerkomt op kaalscheren en verplicht afkicken.

Lastig, die probleemwijken. In Rio de Janeiro bouwen ze daarom gewoon een muur rond een probleemwijk. Want: 'wat je niet ziet, bestaat niet.'

Correspondenten Kel en Eline nemen ons mee naar een ziekenhuis in Baltimore, een van de gevaarlijkste steden van de Verenigde Staten. Bijna iedere dag komen er slachtoffers van schietpartijen binnen op de eerste hulp, en de Amerikaanse luchtmacht maakt hier gebruik van door zijn artsen er te leren omgaan met schotwonden.

In megastad Shanghai in China is zelfs de armste wijk, in tegenstelling tot in andere grote steden elders in de wereld, geen probleemwijk. Correspondente Sunny zoekt uit hoe dit kan. - Geproduceerd door Bas Roeterink

Santa Monica, onder de rook van Los Angeles, is een van de rijkste gemeenschappen in de Verenigde Staten. Daar houdt de politie zich voornamelijk bezig met kleine misdaden en heeft ze als belangrijkste taak: proberen te voorkomen dat rondhangende daklozen het straatbeeld verpesten.

In Zuid-Afrika organiseren lokale minderheden hun eigen buurtwachten, zoals in deze Zimbabwaanse wijk.