Metropolis

pubersTerwijl sommige pubers in Nederland nog met poppen spelen, worden hun leeftijdsgenoten in Zuid-Afrika onderworpen aan een maagdelijkheidstest. In deze aflevering verschillende tieners die typische puberproblemen hebben.

Puber Akshay uit Pakistan liep weg uit zijn dorp omdat zijn homoseksuele gevoelens niet werden geaccepteerd door zijn familie. Hij werd opgevangen door de oudere transseksuele Kiran die hem introduceerde in de Pakistaanse wereld van transseksualiteit.

De 16-jarige Hilda uit Peru groeit op in een christelijk gezin. Maar in plaats van naar de kerk te gaan, feest ze er liever op los met haar vrienden. Met drank, reggaeton en vooral veel schuren met de jongens.

Cosplay is een populaire subcultuur op de Filippijnen. Ook puber Myrtle Gail gaat dagelijks over straat als haar favoriete Anime en manga figuren. Ze vindt het niet erg als anderen hun oordeel geven of haar nastaren. Myrtle's moeder denkt daar anders over, die loopt in het winkelcentrum liever een paar meter achter haar dochter aan.

De Amerikaanse broertjes Brown van 16 en 17 vinden zichzelf echt gangsters. Van school komt daardoor niet zoveel terecht. Om de twee puberbroers weer op het rechte pad te krijgen, stuurt hun moeder ze naar een speciale school voor problematische pubers die niet meer welkom zijn op een reguliere school.

Sommige tieners hebben geen tijd om te puberen, maar worden meteen klaargestoomd voor het grote-mensen-leven. Basma uit Noord-Marokko ondergaat op haar vijftiende al een volwassenwordingsritueel. Als een echte dame wordt ze bekleed met sieraden en versierd met henna.

Moses is 12 jaar en woont in een van de sloppenwijken van Nairobi, Kenia. Tijd om tiener te zijn heeft hij niet. Als oudste zoon van het gezin moet hij na school werken om brood op de plank te krijgen voor zijn moeder en zusjes. Daartoe verzamelt hij plastic en ander afval wat hij doorverkoopt voor een paar centen.

In Zuid-Afrika ondergaat de 14-jarige Tando voor het eerst een maagdelijkheidstest. Tijdens een speciale bijeenkomst worden zij en de andere meiden van haar leeftijd tussen de benen gecontroleerd. Want als Zulu- of Swazipuber hoor je je op seksueel gebied te gedragen. - Geproduceerd door Jason Bendemann